Bilzen, de boom in! Van Bloesem tot Sap

Categorieën

Thema

Toerisme

Jaar

2014

Provincie

Limburg

Locatie

Kortessem

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

46.450,00 euro

Promotor

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Duurtijd

01-01-2014 - 30-06-2015

Situering

Alden Biesen, één van de grootste kasteeldomeinen in de euroregio, is een belangrijk toeristisch uithangbord maar is ook de hoogstamboomgaard van Vlaanderen. Het landschap rond de voormalige landcommanderij is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het typische hoogstamboomgaardenlandschap intact is gebleven. Meer dan 40 hectare hoogstamfruitboomgaarden dragen eind september volop hun vruchten. Te veel fruit om op te eten en heerlijk om puur natuur appelsap van te maken. Daarom willen de Stad Bilzen en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren i.s.m. lokale organisaties die actief zijn in en rond Alden biesen aan de slag met dit hoogstamfruit en de hoogstamboomgaard van Vlaanderen.

Op die manier komen hoogstamfruitbomen en -fruit opnieuw positief in de kijker. Zowel educatief (organisatie educatieve activiteiten) als toeristische (organisatie plukevenement). Bovendien wordt het teveel aan fruit verwerkt een Bilzers streekproduct, het BIESENSAP. Het soms nog negatieve beeld van hoogstamboomgaarden wordt op die manier positief in de kijker gezet en beleefbaar gemaakt.

Doelstellingen

Via een communicatieve actie (Bilzen, de boom in) willen we het toeristisch beeld van Haspengouw als authentieke fruitregio buiten Limburg bevorderen en daarnaast draagvlak creëren binnen de regio zelf voor het waardevolle en unieke hoogstam landschap. Hiervoor plannen we in 2014 (1) een educatieve scholenactiviteit, (2) een toeristische, sensibiliserende gezinsactiviteit en (3) een test rond de ontwikkeling van een toeristisch vermarktbaar product (Biesensap) dat Haspengouw en haar usp's (fruit, kastelen) beleefbaar maakt.

Uitvoering

Regionaal Landschap haspengouw en Voeren

Contactpersoon

Joke Rymen
Daaleindestraat 2
3700 Kortessem
011/31 38 98