Bremtkapel voor de gemeenschap en het dorpsleven

Categorieën

Jaar

2020

Provincie

Vlaams-Brabant

Projectgegevens

Projectkost

253 333,34 euro

Promotor

Gemeente Bierbeek

Duurtijd

01/01/2020 - 30/06/2022

Maatregel

  • LEADER
  • Armoede en kwetsbaarheid

Plaatselijke Groep

PG Hageland+

Situering

De gemeente wil de in erfpacht gegeven Bremtkapel verbouwen tot multifunctionele infrastructuur die onder andere gemeenschapsvorming als doel heeft Met het project combineren we de herbestemming van religieus erfgoed (dat zonder herbestemming waarschijnlijk zal verkommeren) met het toekennen van een gemeenschapsvormende functie (waarvan de buurtbewoners duidelijk aangeven dat er nood aan is). Ook openbare speelruimte, waar op dit moment een gebrek aan is op de Bremt, wordt mee geïntegreerd in dit project.

Niet alleen gemeenschapsvorming in de kapel dus, maar ook in het landelijke landschap rond de kapel. Tevens wordt dit project een stukje lokale economie door de plaatselijke drankhandelaars, cateraars,... die zorgen voor het eten en drinken bij feesten en activiteiten. En een toekomstige oplossing bij sluiting van het plaatselijke dorpscafé De Bremtkapel wordt tevens het vertrek -en eindpunt van wandelingen, fietstochten door de Bierbeekse velden en bossen. een zeer duidelijk toeristisch aspect ook dus. De kapel wordt ook dé ruimte voor amateurkunstenverenigingen, wat het plaatselijke culturele karakter zeker ten goede komt. Verder wordt nog onderzocht of er een samenwerking met muziekacademie 'De Vonk' kan worden gerealiseerd voor het samengebruik van de locatie. Ook de mogelijkheid van een ruimte voor sociale integratieprojecten vanuit Ave Regina of SintKamillus: atelierruimte, projectruimte,... wordt nog onderzocht.

Doelstellingen

Door de herbestemming en de verbouwing van de Bremtkapel:

  1. het gemeenschaps-, dorps- en verenigingsleven van een bruisend gehucht faciliteren. 
  2. een intergenerationele ontmoetingsplek creëren, die nu ontbreekt en het hart van het dorpsleven kan worden 
  3. Een toekomstig alternatief faciliteren voor het volkscafé dat op termijn vermoedelijk verdwijnt. 

De mogelijkheid geven aan de buurt om de ontmoetingsfunctie die verloren zal gaan met het verdwijnen van café Vandervelpen, zelf in handen te nemen en in stand te houden 

Uitvoering

Gemeente Bierbeek

Contactpersoon

Dieter Vranckx
Speelpleinstraat 8
3360 Bierbeek
016 26 97 49

Locatie