Buitenaanleg site Oost – samenleven in de dorpskern

Categorieën

Thema

Dorpskernvernieuwing

Jaar

2012

Provincie

Antwerpen

Locatie

Antwerpen

Assen

As 3

Projectgegevens

Projectkost

205.600,00 euro

Promotor

Gemeente Malle

Duurtijd

01-01-2013 - 30-09-2013

Situering

De gemeente Malle realiseert momenteel een groot woon- en vrijetijdsproject in de dorpskern van de deelgemeente Oostmalle, in samenwerking met een private partner.

Er worden, in verschillende fases, een nieuw jeugdcomplex, een nieuwe bibliotheek en uitbreiding van het huidige gemeenschapscentrum, een vernieuwd gebouw voor de buitenschoolse kinderopvang en 124 wooneenheden gerealiseerd. Minimaal 20 % van deze wooneenheden wordt voorzien voor sociale woningbouw. Een deel van de woningen komt vooraan op de site, in het nieuwe volume, waarin ook bibliotheek en socio-culturele lokalen voorzien worden. Achteraan de site wordt een tweede woonproject aangevat dat zich qua schaal en typologie inpast in de omgeving.

Verschillende functies (wonen, socio-culturele activiteiten, kinderopvang) en doelgroepen (bewoners, jeugdbewegingen, verenigingen, kinderen, middenstand, bezoekers ) worden op deze “site Oost”  dus verenigd.

De keuze voor voor integratie van deze verschillende functies en de inplanting ervan centraal in de dorpskern is een bewuste en positieve keuze van het bestuur. Op deze manier kunnen kruisbestuivingen ontstaan tussen verschillende doelgroepen en activiteiten.

Deze keuze heeft echter als gevolg dat een doordachte inplanting van deze verschillende functies en dito aanleg van de open ruimte uitermate noodzakelijk wordt.

Momenteel bestaat de open ruimte op de  site voornamelijk uit verschillende parkings en een groot voetbalveld achteraan. De plannen voor de buitenaanleg van site Oost zijn ambitieus en willen het samenleven op deze site mogelijk maken. Een intelligente buitenaanleg kan mensen samenbrengen en ontmoetingen tot stand brengen waar dat gewenst is, maar geeft ook duidelijk scheidingslijnen aan waar nodig.

Aangezien het om een privaat-publieke samenwerking gaat, was het ook noodzakelijk om een duidelijke afbakening te maken tussen private delen en de publieke delen.

Doelstellingen

  • het samenleven op site Oost organiseren door middel van de buitenaanleg
  • een betere doorwaadbaarheid van het binnengebied van site Oost creëren, zodat er een  verbeterde mobiltieit is voor zwakke weggebruikers
  • jongeren uitdagen om op een creatieve manier in een buitenomgeving te spelen
  • de beeldkwaliteit en attractiviteit van het dorpscentrum verhogen

Uitvoering

Gemeente Malle

Contactpersoon

Bert Oris
Antwerpsesteenweg 246
2390 Malle
03/310 05 70