De Akkerboom, de plaats voor enthousiaste mensen met en zonder beperking

Categorieën

Jaar

2015

Provincie

Limburg

Projectgegevens

Projectkost

55 000,00 euro

Promotor

Open Thuis Limburg vzw

Duurtijd

15/12/2015 - 30/06/2018

Maatregel

 • LEADER
 • Leefbare dorpen

Plaatselijke Groep

PG Kempen-Maasland

Situering

De welzijnsorganisatie Open Thuis vzw wil ‘De Akkerboom’ - een activiteitenboerderij te Peer voor mensen met een beperking en kansengroepen - uitbouwen tot een plaats waar enthousiaste mensen met én zonder beperking mekaar daadwerkelijk ontmoeten en samen aan de slag gaan. Concreet wordt een extra aanbod aan dagactiviteiten voorzien, specifiek voor jongeren en volwassenen uit Peer en omstreken. Daarnaast wordt er gestreefd naar het oprichten van een vrijwilligersnetwerk waar individuele vrijwilligers, lokale verenigingen, scholen en bedrijven meewerken aan het versterken van de sociale inclusie en het gemeenschapsgevoel tussen mensen met een beperking en zonder een beperking.

Doelstellingen

 1. Werken op de boerderij als hefboom voor sociale integratie en inclusie van jongeren en volwassen met een ernstige beperking uit de regio Peer – hierbij extra aandacht voor de informele groepsmomenten tussen de deelnemers. 
  • activering van jongeren en volwassenen met een beperking uit de regio Peer  die geen passende dagbesteding hebben en dreigen sociaal geïsoleerd te geraken, ahv gevarieerd aanbod aan activiteiten op de boerderij met intensieve professionele begeleiding op maat.  Concreet willen we met een nieuwe groep van 8 pers. starten uit Peer en omliggende gemeentes die min. 1 dagdeel per week op de boerderij komen ‘werken’.

 

 • activering van deze doelgroep van jongeren en volwassenen met een beperking (cfr. 1.1.) ahv meerdaagse boerderijkampen (zonder overnachting) met intensieve professionele begeleiding op maat.

 

 1. Versterken van de sociale cohesie en het gemeenschapsgevoel tussen mensen met een beperking en deze zonder een beperking door :

 

  • Integratie van de werking van de Akkerboom in het lokale verenigingsleven, ontwikkelen van lokale samenwerkingsverbanden (bijv. mei-viering in samenwerking met de buurtvereniging, lokale verenigingen vergaderen in de lokalen van de Akkerboom, …) door multi-functioneel gebruik van de accommodatie van de Akkerboom waarbij de deelnemers de onthaalfunctie op zich nemen.

 

  • Groepen van vrijwilligers gaan samen met de doelgroep (personen met een beperking) aan de slag op de boerderij (bv. teambuildings-dag voor bedrijven waarbij werknemers op vrijwillige basis samen met de deelnemers op de boerderij aan de slag gaan, leerlingen van een secundaire school werken zelf een activiteit uit voor de deelnemers en begeleiden deze ook achteraf).

 

  • Vrijwilligers op individuele basis ondersteunen de werking van de Akkerboom op praktisch vlak of door activiteiten mee te begeleiden.

 

 • Sterke aandacht voor de informele groepsmomenten ifv verbondenheid: samen zelf bereide maaltijden eten, vieren van verjaardag van deelnemers, activiteiten voor alle deelnemersgroepen samen (bv. kerstfeest), beloningsactiviteiten voor vrijwilligers (bv. barbecue).

 

 

 

Uitvoering

Open Thuis Limburg vzw

Contactpersoon

Patrick Sannen
Harmoniestraat 1
3500 Hasselt
011 28 36 47

Locatie