De bosgebieden van de historische regio van Bulskampveld in strip

Categorieën

Thema

Streekidentiteit

Jaar

2011

Provincie

West-Vlaanderen

Locatie

Tielts Plateau

Assen

As 4

Projectgegevens

Promotor

Provincie West-Vlaanderen

Duurtijd

01/11/2010 - 01/11/2012

Situering

In samenwerking met ANB, Westtoer, de omliggende gemeenten (Oostkamp, Beernem, Wingene, Ruiselede en Aalter), RLH en bosgroep Houtland wil de provincie West-Vlaanderen een strip produceren die zal verdeeld worden vanuit het bezoekerscentrum Bulskampveld. In de strip worden de bossen van de desbetreffende gebieden belicht vanuit verschillende invalshoeken: natuur (link tussen dier en plant), cultuur, beheer, recreatie en de historische kadering van de bosrijke gebieden in deze regio. De strip heeft dus als doel de regio te promoten en info te brengen op een aangename manier. Een scenarist zal de aangebrachte informatie verwerken in een aantrekkelijk scenario. Daarna zal de tekenaar dit scenario uittekenen. Voor de tekenaar aan de strip begint, worden alle kinderen van de 2de en 3de graad van de basisscholen van de omliggende gemeenten uitgenodigd om zelf hun hoofdpersonage te kiezen uit diverse voorgestelde figuren. Zo wordt de betrokkenheid van de regionale bevolking vergroot. Dit zal gebeuren met een formulier dat in alle scholen verdeeld wordt. Voor het tekenen van de strip zelf wordt gerekend op een termijn van maximum 1 jaar. Aanvullend bij de strip zal in dezelfde uitgave (in boekvorm) een informatief luik zitten over de regio (verschillende bosgebieden, natuur,…). Dit wordt uitgewerkt in overleg met alle betrokken partners.

Doelstellingen

Er kunnen vier doelstellingen onderscheiden worden:

  • De gebruikers van het bos (gezinnen, jeugdverenigingen, scholen,…) de verschillende functies van het bos laten ontdekken en de diversiteit van het bos leren waarderen
  • De bekendheid vergroten van alle bossen van de regio naar het grote publiek toe (op dit moment kennen de meeste bezoekers enkel het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld)
  • De invloed van de bossen op de plaatselijke bevolking in het verleden en in het heden laten aanvoelen (bv lattenklievers, gebruik van hout, …)
  • Het aantal bezoekers in het Bulskampveld én in de omliggende bossen vergroten

Uitvoering

Provincie West-Vlaanderen

Contactpersoon

Bart Decrop
Bulskampveld 9
8730 Beernem
050/55 91 01