De kapellekesbaan

Categorieën

Jaar

2019

Provincie

Vlaams-Brabant

Projectgegevens

Projectkost

3 000 euro

Promotor

Gemeente Hoegaarden

Duurtijd

01/03/2019 - 31/12/2020

Maatregel

  • LEADER
  • Streekidentiteit

Plaatselijke Groep

PG Hageland+

Situering

Van de 40 kapelletjes die 10 jaar geleden werden geïnventariseerd, zullen we samen met buurtbewoners, erfgoed- en toeristische vrijwilligers de verhalen en anekdotes van die kapellen verzamelen. Dit mondt uit in een brochure, webpagina en een permanente kapelletjeswandeling per deelgemeente. Terzelfdertijd wordt een werking met vrijwillige kapellenmeters en -peters opgericht om de kapelletjes netjes te houden en te verfraaien in samenwerking met Hoegaards erfgoed. 

Doelstellingen

In Hoegaarden zijn er in totaal 40 kapelletjes. Stuk voor stuk kleine pareltjes. In elke deelgemeente zijn er allerlei soorten en modellen: veldkapellen op en tussen de akkers, boerderijkapellen en bronen boomkapellen. Vaak met een rijke, ongekende geschiedenis. Stille getuigen van een devoot platteland.

Dit zijn de doelstellingen van het project:

  • kapelletjes (10 jaar geleden al geïnventariseerd door IGO) beter ontsluiten door een publicatie, mini-website, QR-code, plakkaatjes. Na de inventarisatie is er toen niets gebeurd.
  • kapellen met erfgoedkundige plattelandswaarde beter bewaren, onderhouden en ontsluiten. 

Hierbij maken we een onderscheid tussen kapellen op openbaar domein (onderhoud de gemeente zelf i.s.m. dienst erfgoed) en private kapellen. De bepaling van er erfgoedkundige waarde gebeurt in samenwerking met de heemkundige kring.

  • betrekken van buurtbewoners/vrijwilligers voor : enerzijds het verzamelen van (straffe?) verhalen over de kapel (wie wordt er vereerd en waarom, wanneer kwam men er samen, welke specifieke vieringen en versieringen zijn er, was er een soort kermis aan de kapel?). We doen dit aan de hand van interviews met bevoorrechte getuigen en/of erfgoedcafés. Hier betrekken we de heemkundige kring bij (vzw Hoegaards erfgoed) voor het historisch onderzoek.
    anderzijds een vrijwilligerswerking opzetten met kapellenmeters/-peters die waken over de netheid en toestand van de kapel (wat bloemen zetten, poetsen, signaleren als er iets stuk is of zelf samen kleine herstellingen doen). Naast praktische ondersteuning willen we ook erkenning en waardering tonen voor zij die zich hiervoor belangeloos inzetten.
  • ontwikkeling van een kapellekeswandeling (kapellekesbaan) per deelgemeente. Dit zal gebeuren door onze toeristische vrijwilligers en/of greeters. De kappellesbaan wordt een nieuw toeristisch product van onze gemeente. 

Uitvoering

Gemeente Hoegaarden

Contactpersoon

Wendy Creten
Gemeenteplein 1
3320 Hoegaarden
016 80 87 81

Locatie