De Kempen Mikt! Een nieuwe impuls voor de traditionele sporten in de Kempen

Categorieën

Thema

Plattelandsonwikkeling

Jaar

2013

Provincie

Antwerpen

Locatie

MarkAnte Kempen

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

28133,30 euro

Promotor

Staande Wipmaatschappij De Kunstvrienden

Duurtijd

01/01/2013 - 31/10/2014

Situering

Staande Wipmaatschappij De Kunstvrienden is één van de 226  Schuttersmaatschappijen in België die het wipschieten, een vorm van handboogschieten, uitoefent en deze volkssport in stand houdt. In de Provincie Antwerpen zijn er nog een 21-aantal gelijkaardige verenigingen. Zij is samen met Sint-Willibrordus uit Rijkevorsel de enige staande wipvereniging in de regio van de MarkAante Kempen en speelt een cruciale rol in het verderbestaan van dit erfgoed.

Ondertussen is de staande wip van De Kunstvrienden verouderd en beantwoordt ze niet meer aan de veiligheidsnormen.

Om deze sport bestaande te houden in Merksplas en Leader MarkAante Kempen wil onze vereniging de wip graag vernieuwen en de sport op zich nieuw leven inblazen. 

Wie de Kolonie in Merksplas passeert, ziet vanaf de Steenweg op Rijkevorsel een grote metalen constructie staan. Deze constructie is het uithangbord en pronkstuk van De Kunstvrienden nl. de staande wip (zie bijlage 1)  Wie zegt dat deze sport verscholen ligt in één of andere sporthal ten velde heeft ongelijk, toch merken we maar al te vaak dat mensen niet weten waar deze metalen toren voor dient, laat staan dat ze te linken is aan één of andere sport.

Nochtans is onze vereniging al jaren bezig met het promoten van de sport. Dat bewijst het aantal van 300 steunende Kunstvriendenleden. Toch willen we nog meer mensen betrekken bij een traditionele sport als het staande wipschieten. We willen dan ook graag een evenement organiseren waarin het wipschieten onder de aandacht wordt gebracht. Om de interesse te wekken van zoveel mogelijk mensen willen we het initiatief ook graag opentrekken naar andere traditionele sporten (paapgooien, krulbollen, kruisboog, sjoelbakken, katapult schieten, enz.) die in heel Vlaanderen beoefend worden. In Merksplas alleen al zijn er nog twee verenigingen die een volkssport beoefenen nl. de Sebastiaansgilde (handboogschieten) en de Berketrekkers (touwtrekken). 

In samenwerking met de VLaS en de KNBBW, beide ervaren in het promoten van de traditionele sporten en het ondersteunen van evenementen , willen we alle verenigingen in de MarkAante Kempen en Provincie Antwerpen oproepen om deel te nemen aan een evenement om de plattelandsporten of volkssporten te promoten. Aan de hand van allerhande initiaties en demonstraties zal het publiek kunnen kennis maken met de sporten. Belangrijk hierin is dat de bezoekers op een interactieve manier betrokken worden en niet enkel aan de zijlijn toekijken. Op het buitenterrein van De Kunstvrienden en in het nabijgelegen bos van Merksplas-Kolonie zal een ‘parcours’ uitgewerkt worden waarin ongeveer 10 volkssporten aan bod zullen komen.

Maar vooraleer een nieuwe campagne op te starten om de volksport te promoten is het hoog tijd  om na 30 jaar  dienst de staande wip te vervangen door twee nieuwe muitwippen. Een muitwip is een moderne versie van een staande wip . Door de kooiconstructie rondom het doel worden de pijlen tegengehouden en wordt hun val gebroken. Een muitwip biedt meer bescherming voor omstaanders en boogschutters  Bij het plaatsen van de twee aparte muitwippen kan de traditionele sport pas optimaal beoefend worden.

Doelstellingen

Doelstelling is om het handboogschieten en andere volkssporten te herwaarderen om mensen warm te maken voor deze sporten. We hopen meer mensen bewust te maken van deze sporten en hopen meer aantrek van leden. Door de betere infrastructuur bestaat ook de mogelijkheid om grotere wedstrijden te kunnen inrichten waardoor de bekendheid van de maatschappij vergroot. Daarenboven kan de muit op verschillende hoogten geplaatst worden waardoor betere kwaliteitsvolle initiaties kunnen gegeven worden.

Uitvoering

Staande Wipmaatschappij De Kunstvrienden

Contactpersoon

Emiel Lambregts
Molenzijde 143
2330 Merksplas
0495/77 68 64