Fietsbieb

Categorieën

Jaar

2018

Provincie

West-Vlaanderen

Projectgegevens

Projectkost

46 275,00 euro

Promotor

vzw Beweging Midden-en Zuid-West-Vlaanderen

Duurtijd

01/01/2018 - 01/07/2019

Maatregel

 • LEADER
 • Leefbare dorpen

Plaatselijke Groep

PG Midden-West-Vlaanderen

Situering

Kinderen tussen 2 en 12 jaar ontgroeien hun fiets snel. Vooraleer ze naar de middelbare school gaan, hebben ze 3 tot 4 fietsen gehad. Voor jonge gezinnen is dat een behoorlijke uitgave op het gezinsbudget. Voor sommige gezinnen kan die uitgave zelfs erg zwaar doorwegen. Voor mensen in en op de rand van armoede (en kansengroepen) biedt de fietsbieb een kans om op hun gezinsbudget te besparen en tevens hun mobiliteit te verhogen. We streven naar een mix van gebruikers uit verschillende lagen van de bevolking, waarbij kansengroepen extra aandacht krijgen. De fietsbieb is niet alleen financieel interessant, maar tevens ook duurzaam, sociaal, milieuvriendelijk en gezond. De fietsbieb bestaat al op verschillende plaatsen in de provincie. Met dit project willen we verschillende vestigingen openen in regio Midden-West-Vlaanderen. De fietsbieb zet tweedehandse kinderfietsen (voor kinderen van 2 tot 12 jaar) tiptop in orde om ze vervolgens voor een klein prijsje opnieuw ter beschikking te stellen van kinderen. Voor 20 euro fietsgeld en een waarborg van 20 euro kan men één jaar lang een kinderfiets op maat gebruiken. Gedurende dit jaar mag de ontleende fiets altijd ingewisseld worden voor een ander exemplaar uit de fietsbieb. Wie een kinderfiets, in goede staat, aan de fietsbieb schenkt, krijgt 1 jaar fietsgeld in ruil.

Doelstellingen

Financieel interessant

De fietsbibliotheek geeft gezinnen met jonge kinderen (of grootouder, voogd,...) de kans om dagelijks gebruik te maken van de fiets tegen een lage kostprijs. Kinderen ontgroeien hun fiets snel. Vooraleer ze naar de middelbare school gaan, hebben ze 3 à 4 fietsen gehad. Voor jonge gezinnen en kansengroepen is dat een behoorlijke uitgave op het gezinsbudget. Gratis is de fietsbibliotheek niet. Voor € 20 lidgeld per jaar kan ieder een kinderfiets ontlenen. Verder wordt een eenmalige waarborg van € 20 per fiets gevraagd. Iemand die een kinderfiets binnenbrengt, krijgt in ruil een jaar gratis lidmaatschap. Voor mensen uit kansengroepen kan gekeken worden voor een nog financieel interessantere regeling (vb. korting op lidgeld).

Doelstellingen:

 • de fietsbieb ontwikkelt een uitleenplek
 • met een ruime keuze aan tweedehandsfietsen in verschillende maten voor jongens en meisjes
 • in een goedkope uitleenformule (€20 lidgeld per jaar) met een lage waarborg

Duurzaam - ecologisch

De fietsbibliotheek is een duurzaam-ecologisch initiatief. Het speelt in op de duurzame trend van het nieuwe delen: recycleren, hergebruik, kleine ecologische voetafdruk, zelf spullen herstellen, een milieuvriendelijk vervoersmiddel (CO2-arm) … De fietsbieb biedt geen nieuwe fietsen aan, maar leent kwaliteitsvolle tweedehandse kinderfietsen uit. We willen mensen meer doen denken in de richting van delen en consuminderen in plaats van bezitten.

Doelstellingen:

 • de fietsbieb hergebruikt kinderfietsen
 • stimuleert burgers om fietsen te schenken en niet weg te gooien of jaren te laten stof vergaren
 • en stimuleert burgers om te lenen i.p.v. te bezitten

Kwalitatief

Op een rommelmarkt of internet vinden ouders ook een fiets voor hun kinderen. Maar je koopt deze in de staat zoals hij is. Vaak komen er nog extra herstellingskosten aan te pas vooraleer men veilig de baan op kan. Met de fietsbibliotheek hoef je daar geen zorgen over te maken.

Doelstellingen:

 • elke fiets is in perfecte en veilige staat wanneer hij in de uitleen wordt gezet
 • elke fiets is ten allen tijde afgestemd op de juiste maat wat de veiligheid ten goede komt

Mobiliteit

Het openbaar vervoer in plattelandsgemeenten is vaak niet evident. De auto is een veel gebruikt middel, ook voor de korte afstanden. Voor hen die geen eigen wagen hebben, is fietsen of wandelen het enige alternatief. Het beschikken over een fiets geeft mensen de kans om zich makkelijker, duurzaam en goedkoop te verplaatsen op elk moment van de dag.

Doelstellingen:

 • de fietsbieb stelt een kinderfiets ter beschikking aan kinderen die hier anders geen kans toe hebben
 • de fietsbieb stimuleert het gebruik van de fiets

Sociaal

Wanneer geen of onvoldoende fietsen in een gezin aanwezig zijn, wordt (goedkope) uitstappen maken en deelnemen aan het sociale en culturele leven voor een gezin moeilijker. Dankzij de fietsbieb kunnen kinderen met de eigen fiets naar sportclubs, jeugdbeweging, tekenschool, vriendenbezoek, verjaardagsfeestje, enz. Kinderen krijgen via hun verhoogde mobiliteit de kans om meer contacten te leggen buiten de schoolmuren. Hun vrije tijd krijgt er een extra mogelijkheid bij. Contacten van kinderen leveren eveneens voor de ouders, broers en zussen nieuwe contacten op.

Doelstellingen:

 • de gebruiker beschikt ten allen tijde over een fiets op zijn/haar maat
 • zonder dat er een investeringskost nodig is

Netwerken

Door samenwerking met verschillende vrijwilligers, (doelgroep)gebruikers en partners worden mensen met elkaar in contact gebracht. Dit kan ertoe bijdragen dat mensen uit hun isolement worden gehaald en vereenzaming wordt tegengegaan. Mensen worden met andere mensen in contact gebracht waar ze normaal gezien geen of weinig contact mee hebben. De fietsbieb biedt mensen de kans om zich als vrijwilliger in te zetten voor de samenleving.

Doelstellingen:

 • nieuwe vrijwilligers worden gerekruteerd en krijgen kansen tot maatschappelijke inzet
 • vrijwilligers ontwikkelen (nieuwe) competenties
 • de fietsbieb brengt mensen bij elkaar en met elkaar in contact
 • de fietsbieb betrekt kansengroepen bij het project

Uitvoering

vzw Beweging Midden-en Zuid-West-Vlaanderen

Contactpersoon

Francis Devlamynck
Ardooisesteenweg 67
8800 Roeselare
051 24 04 44

Locatie