HAGEHELDEN 2015-2017

Categorieën

Jaar

2015

Provincie

Limburg

Locatie

Hamont-Achel, Neerpelt, Overpelt, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Borgloon en Kortessem

Projectgegevens

Projectkost

453 402,00 euro

Promotor

Regionaal Landschap de Voorkempen vzw

Duurtijd

01/01/2015 - 30/06/2017

Maatregel

  • Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen
  • Open ruimte vrijwaren en ontwikkelen

Situering

 

Gemeenten beheren en zetten hun houtkanten in als een hernieuwbare klimaat-neutrale energiebron  waarbij rekening gehouden wordt met alle functies van deze houtkanten op vlak van energie en grondstof, ecologie, landbouw en eventuele recreatieve functies.

Hiervoor worden concrete en onderbouwde gemeentelijke houtkantenplannen als digitale en flexibele beheerinstrumenten voor de toekomst ontwikkeld.

Er wordt gezorgd voor draagvlak en participatie met lokale partners, in het bijzonder de landbouwers en natuurverenigingen.

Waar nodig worden invasieve exoten bestreden, een noodzakelijke voorwaarde voor gezond verjongen van de houtkanten.

Er wordt een lokale logistiek opgezet om op een rendabele wijze te kunnen oogsten en de snipperproducten zoveel mogelijk lokaal af te zetten. Het Kortweg Natuur label staat borg voor de kwaliteit en duurzaamheid van het product.

Naar voorbeeld van de pilootgemeente Bocholt wordt dit economisch, ecologisch en sociale verhaal verder uitgerold over een aantal Limburgse gementen.

Doelstellingen

 

In de deelnemende gemeenten en een testgebied in Haspengouw hebben de gemeenten een digitaal houtkantenplan. Dit stelt hen in staat hun houtkanten te beheren en in te zetten als een hernieuwbare klimaat-neutrale energiebron  waarbij rekening gehouden wordt met alle functies van deze houtkanten op vlak van energie en grondstof, ecologie, landbouw en eventuele recreatieve functies.

Elk gemeentelijk houtkantenplan is via een participatief proecs afgestemd met lokale partners, in het bijzonder de landbouwers en natuurverenigingen.

Invasieve exoten (Amerikaanse Vogelkers) wordt eerst bestreden vermits dit een noodzakelijke voorwaarde is voor gezond verjongen van de houtkanten.

Er wordt een lokale logistiek opgezet om op een rendabele wijze te kunnen oogsten en de snipperproducten zoveel mogelijk lokaal af te zetten. Voor het beheer (het oogsten en verjongen) worden lokale AgroBeheergroepen opgericht en opgeleid. Een innovatieve verplaatsbare drooginstallatie  zorgt ervoor dat lokale restwarmte van landbouwbedrijven ingezet wordt om houtsnippers te drogen. Per gemeenten werd een 'screen' gemaakt van gebouwen die in aanmerking komen voor verwarming op houtnsippers.

Het Kortweg Natuur label staat borg voor de kwaliteit en duurzaamheid van het product en de samenwerking tussen natuur en landbouw.

De nachtvlinder met de naam 'Hageheld' zal als mascotte van het project ingezet worden. Er worden ambassadeurs gezocht en ingezet, en wie positief bijdraagt aan de houtkanten kan erkend worden als 'Hageheld'.

Uitvoering

Regionaal Landschap Lage Kempen

Contactpersoon

Ilse Ideler
Grote Baan 178
3530 Houthalen-Helchteren
011 78 52 59

Locatie