Hout van de streek

Categorieën

Jaar

2015

Provincie

Oost-Vlaanderen

Locatie

Gemeenten Vlaamse Ardennen

Projectgegevens

Projectkost

86 857,26 euro

Promotor

Agrobeheercentrum Eco²

Duurtijd

01/07/2015 - 31/12/2017

Maatregel

  • Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen
  • Beleving op het platteland

Situering

Met de klimaatverandering en de stijgende energieprijzen is de interesse in klimaat-neutrale energie de laatste jaren enorm gegroeid en ook de beschikbare technologieën zijn intussen gevolgd. Langs de andere kant is er de problematiek van landschapsonderhoud. Met het voorliggende project willen we de logische volgende stap zetten en de reeds beshikbare instrumenten benutten om landschapshout terug een functie te geven als een lokaal-klimaat-neutrale energiebron. Door biomassa (houtsnippers en briketten) in korte keten af te zetten, creëer je een streekproduct. Bijgevolg draag je zo ook bij aan het onderhoud van het karakteristieke landschap en de streekidentiteit. Met dit praktisch voortraject willen we de potentie en waarde van lokale biomassa uittesten en de markt verkennen.

Doelstellingen

  • Het milieu- en klimaatvriendelijk verwerken van landschapshout dat momenteel niet of slecht beheerd wordt en minder interessante houtige stromen die geen functie vinden.
  • Het aanbieden van een streekproduct (houtsnippers en briketten) dat lokaal geoogst, verwerkt en aangeboden wordt in korte keten.
  • Het versterken van de band met het lokale landschap en de streekidentiteit.
  • Het economisch aantrekkelijk maken van (het onderhoud van) houtige landschapselementen, wat een duurzaam onderhoud bevordert.

Uitvoering

Agrobeheercentrum Eco²

Contactpersoon

Bart Schoukens
Diestsevest 40
3000 Leuven
016 28 64 28

Locatie