Inrichting recreatief domein Kollebloem in functie van zachte recreatie, bouw van een multifunctioneel paviljoen en inkomgebouw gebouwd volgens de passiefhuisprincipes

Categorieën

Thema

Dorpskernvernieuwing

Jaar

2011

Provincie

Oost-Vlaanderen

Locatie

Destelbergen

Assen

As 3

Projectgegevens

Projectkost

355.755,00 euro

Promotor

Gemeentebestuur Destelbergen

Duurtijd

01/12/10 - 30/06/2012

Situering

Het domein Kollebloem wordt heringericht in functie van zachte recreatie (wandelen, joggen, fit-o-meter, petanque, bezoek aan een natuurlijk ingerichte speeltuin).

Dit gebied bevindt zich op de rand van het Gewestelijk RUP "Groot Stedelijk Gebied Gent" in het overgangsgebied tussen de stad en het platteland. Bijgevolg ervaart dit gebied de verstedelijkingsdruk.

Met de herwaardering van de Kollebloem wenst het gemeentebestuur zoveel mogelijk inwoners een kwalitatieve en multifunctionele ontmoetingsplek te bezorgen. Huidig gebruik van de Kollebloem concentreert zich vooral rond wandelaars al dan niet vergezeld van een loslopende hond, bromfietsers en occasioneel auto's. Dit gebruik wenst het gemeentebestuur beter in de hand te houden, ten voordele van gezinnen met kleine kinderen, wandelaars, lopers, jeugdwerking en natuurliefhebbers.

Centraal op het domein wordt een multifunctioneel paviljoen voorzien, gebouwd volgens de passiefhuisprincipes. Dit gebouw zal bijzondere aandacht besteden aan de verschillende aspecten van duurzaam bouwen, integrale toegankelijkheid en multifunctionaliteit. Het gebouw zal een belangrijke voorbeeldproject zijn en zal voorzien worden van de nodige informatiepunten ikv duurzaam bouwen.

De toegang van het domein wordt geaccentueerd door het inkomgebouw langs de Leenstraat. Dit gebouw bevat een omvangrijke fietsberging, een balie/onthaal, sanitaire voorzieningen en een berging voor materiaal in functie van het onderhoud van de volledige site.

Deelgemeente Heusden beschikt niet over een uitgebouwde publieke speeltuin. Heel wat bewoners verplaatsen zich naar Destelbergen-centrum, Melle of Wetteren. Herwaardering van de Kollebloem voorziet een natuurlijk ingerichte speeltuin ten Oosten van het multifunctioneel paviljoen.

Doelstellingen

De inrichting van de Kollebloem heeft als voornaamste doelstelling het verstevigen van het sociale weefsel in Heusden (GRS Destelbergen: Kollebloem = kernversterkend) door het herwaarderen van een recreatieve site, het ter beschikking stellen van een multifunctionele ruimte waar mensen uit de verschillende lagen van de bevolking en van verschillende leeftijden elkaar kunnen ontmoeten en het uitbouwen van een natuurlijke speeltuin aangepast aan verschillende leeftijden. De site maakt het mogelijk dat buurtbewoners op een veilige manier en dicht bij huis kunnen spelen, beleven van natuur en bos, over een uitgebouwde locatie beschikken voor zachte recreatie (wandelen, lopen, petanque) en gebruik kunnen maken van een kwaliteitsvolle ruimte ten behoeve van hun lokale verenigingen.

Een bijkomende doelstelling kadert binnen de voorbeeldfunctie van het gemeentebestuur inzake duurzaam bouwen. De gebouwen zullen worden geconstrueerd volgens de passiefhuisprincipes en zullen een aantal maatregelen inzake duurzaam bouwen bundelen en duidelijk communiceren tav. de gebruikers.

Uitvoering

Gemeentebestuur Destelbergen

Contactpersoon

Gert Deryckere
Dendermondesteenweg 430
9070 Destelbergen
092189262