Intergemeentelijke vrijwilligerswerking speelpleinen

Categorieën

Jaar

2015

Provincie

Vlaams-Brabant

Projectgegevens

Projectkost

5 000,00 euro

Promotor

Irina Van Goethem

Duurtijd

01/10/2015 - 01/10/2016

Maatregel

  • LEADER
  • Streekidentiteit

Plaatselijke Groep

PG Hageland+

Situering

De gemeenten Geetbets, Kortenaken, Linter, Glabbeek en Bekkevoort hebben een speelpleinwerking die gedragen wordt door vrijwillige animatoren.  In de verschillende gemeenten is het soms moeilijk om een goed team animatoren te vinden, maar vooral ook om te behouden.  Extra ondersteuning van de animatoren en een goede jaarwerking kunnen bijdragen tot een goede vrijwilligerswerking.  De samenwerking zal zich hier in eerste instantie op richten door een vormings- en teambuildingsweekend en uitwisseling en verder zullen de voordelen van samen boekingen van workshops, materialen, delen van busvervoer,…tot meer mogelijkheden leiden.

Doelstellingen

  1. Het opzetten van een intergemeentelijke vrijwilligerswerking van animatoren voor de speelpleinen.Hiermee willen we voor de vijf gemeenten een kwaliteitsverhoging nastreven op het speelplein en de vrijwilligers van de speelpleinen extra ondersteuning aanbieden door vorming.Door ook in te zetten op teambuilding en activiteiten met de animatoren proberen we hun betrokkenheid op het speelplein te vergroten en de sfeer te optimaliseren, waardoor de animatoren nog liever op het speelplein staan en langer blijven op het seelplein.
  2. Intergemeentelijke samenwerking door uitwisseling en de mogelijkheden tot samen boekingen.   Door samenwerking kunnen bepaalde activiteiten en/of uitstappen samen worden geboekt, waardoor betere prijzen kunnen bekomen worden.  Ook het samen gebruik van bussen leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen en kan er anderzijds toe bijdragen dat uitstappen en/of workshops niet dienen te worden geannuleerd wegens te weinig inschrijvingen.
  3. Een blijvende intergemeentelijke samenwerking die verder kan gaan dan louter de speelpleinwerking.  Deze derde doelstelling is eentje die kan voortkomen uit dit project.  Door de samenwerking en de uitwisseling tussen de vijf jeugddiensten zal er vermoedelijk nog meer aan het licht komen dat door samenwerking kan gebeuren.   Met de veranderingen die op komst zijn, zoals het verdwijnen van de sectorale plannen, fusie met OCMW, fusies met andere gemeenten die zich zullen aandringen, kan uitwisseling en leren van mekaars verhaal op inhoudelijk vlak een grote meerwaarde betekenen.  Hoe wordt er door iedereen hier mee omgegaan en wat kunnen we van mekaar leren?

Uitvoering

Irina Van Goethem

Contactpersoon

Irina Van Goethem
Dorpsstraat 7
3450 Geetbets
011 58 65 42

Locatie