Je tuinvriend als compagnon bij ziekte, vereenzaming, tijdgebrek,... Samen meerwaarde creëren

Categorieën

Jaar

2020

Provincie

Vlaams-Brabant

Projectgegevens

Projectkost

55 340 euro

Promotor

Landelijke Thuiszorg

Duurtijd

01/01/2020 - 31/12/2023

Maatregel

  • LEADER
  • Armoede en kwetsbaarheid

Plaatselijke Groep

PG Hageland+

Situering

Jouw tuinvriend als compagnon bij ziekte, vereenzaming, tijdsgebrek,...samen meerwaarde creëren, is een dienstverlening die perfect inspeelt op de nood aan buurtgerichte zorg op het platteland.

Oudere, zorgbehoevende personen kunnen (een stukje van) hun tuin ter beschikking stellen, maar evengoed kan het aanbod komen van jonge gezinnen die geen tijd hebben om hun tuin te onderhouden of een kleuterschooltje dat op zoek is naar een tuinier om hun tuin of kippen te verzorgen in het weekend of tijdens de vakantie. Heel wat mensen geven aan dat ze graag de handen uit de mouwen steken en dit liefst in een groene omgeving. Zij zijn op zoek naar een lapje grond, een stukje boomgaard of ze wensen mee te helpen bij de oogst van groenten of fruit.

Wij willen beide partijen bij elkaar brengen en hun begeleiden bij het maken van afspraken.

Met dit project willen we volop inzetten op een leefbare, groene buurt waar jong en oud elkaar kennen, helpen, inspireren.

Steeds meer oudere personen kiezen voor het verharden van hun tuin, het spaart hun heel wat onderhoud. Met deze project willen we deze tendens tegen gaan, en de groene ruimte vrijwaren.

Doelstellingen

Met het project willen de projectpartners volgende doelstellingen bereiken: de leefbaarheid en de sociale contacten op het platteland versterken: Samen werken, zorgen en leren van elkaar helpt om het buurtleven te versterken. Samen tuinieren betekent ruimte, kennis en tijd delen.

Ruimte

De tuinaanbieder deelt (een stuk van) zijn privétuin met de tuinzoeker. Ook het tuinhuis, een serre, een kippenhok, de compostbak,… zijn plekken die je kunt delen.

Kennis

Kennis van tuinieren is noodzakelijk om een deeltuinproject te laten slagen. Die kennis is aanwezig bij de tuinaanbieder.

Tijd

Tijd deel je pas echt als je voor elkaar inspringt.Deze doelstelling past perfect in het idee ‘sociale armoede: vereenzaming en eenzaamheid voornamelijk van ouderen op het platteland.

Uitvoering

Landelijke Thuiszorg

Contactpersoon

Lutgart Huveners
Remylaan 4b
3018 Wijgmaal
016 24 49 23

Locatie