Jeugd ontmoet Energiesnoeiers

Categorieën

Thema

Dorpskernvernieuwing

Jaar

2012

Provincie

Vlaams-Brabant

Locatie

Bekkevoort

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

5.029,00 euro

Promotor

Gemeente Bekkevoort

Duurtijd

01/09/2012 - 30/11/2012

Situering

Het project betreft de isolatie van een jeugdlokaal , meer bepaald het jeugdhuis ‘De Zwik’ in Bekkevoort – Wersbeek dat fungeert als een ideale o ntmoetingsplaats voor jongeren en gebruikt wordt voor allerhande activiteiten voor de jeugd va n Bekkevoort en omstreken. In eerste instantie zullen de isolatiewerken worden uitgevoerd. Daar de isolatie wordt uitgevoerd door de Energiesnoeiers – sociale tewerkstelling – maken jongeren naast de effectieve isolering kennis met een voor hen minder gekend deel van de samenleving (doelgroepwerknemers die via hun job in de sociale economie terug in het reguliere arbeidscirc uit willen raken). Hiervoor worden de leidinggevenden van het jeugdhuis betrokken bij de isolatiewerken en draaien ze een dag achter de schermen mee met de Energiesnoeiers. In een volgend e fase wordt een folder opgesteld die zal gaan over sociale economie met daarnaast tips voor ratio neel energiegebruik, gepaard met een lage energierekening.

Doelstellingen

  • De energievoorziening en –verbruik wordt geoptimaliseerd waardoor het comfort stijgt en energiefactuur zal dalen. De jongeren, zowel leiding als leden, leren over het nut van isoleren en maken ze kennis met duurzaamheid en sociale economie.
  • De jeugd komt in contact met verduurzaming van hun omgeving en kunnen dit overbrengen op andere jongeren. Ook de leden van het jeugdhuis zijn actief betrokken bij de isolering en effecten hiervan.
  • Onder deze maatregel worden twee aspecten aangehaald. De werken worden uitgevoerd door de Energiesnoeiers . Dit is een sociale tewerkstelling wat de jongeren in contact brengt met een voor hen minder bekend deel van de samenleving. Een ander aspect van de isolatiewerken is een verho ogd comfort dat gepaard gaat met een verlaagde energiefactuur. Het jeugdhuis kan hierdoor zijn gamma aan activiteiten uitbreiden, het hele jaar door en dient geen rekening te houden met het winterseizoen. Bovendien wordt de ontmoetingsplaats aantrekkelijker voor jongeren.

Uitvoering

Gemeente Bekkevoort

Contactpersoon

Marijke Van Hoofstat
Eugeen Coolsstraat 17
3460 Bekkevoort
013/46 05 78