Jeugdhuis Zonnebeke

Categorieën

Thema

Basisvoorzieningen

Jaar

2011

Provincie

West-Vlaanderen

Locatie

Westhoek

Assen

As 4

Projectgegevens

Promotor

Gemeentebestuur Zonnebeke

Duurtijd

01/05/2010 - 31/12/2012

Situering

Het project vloeit rechtstreeks voort uit het jeugdbeleidsplan 2008 – 2010.  Centraal in dit plan stond de realisatie van een jeugdhuis waar jongeren en jongvolwassenen kansen krijgen om allerlei podiumactiviteiten te organiseren specifiek naar hun doelgroep toe. Daarnaast zou ook de dienstverlening vanuit het gemeentebestuur naar jongeren via het jeugdhuis geoptimaliseerd kunnen worden: eigen uitleendienst materiaal, sleutelbeheer jeugdlokalen, workshops jeugd, adolescenten en jongerenactiviteiten… Het jeugdhuis zou ook een punt worden waar de jeugddienst een aanspreekpunt wordt. Op die manier wordt de link tussen de jeugd en de jeugddienst versterkt.

Het jeugdhuis zal zijn onderkomen krijgen in de voormalige brandweerkazerne in Zonnebeke.  Dit voormalig stationsgebouw deed tientallen jaren dienst als brandweerkazerne.  Het is binnen het dorp een beeldbepalend gebouw.  Maar het gebouw is dringend toe aan een grondige facelift voor zijn nieuwe invulling. De brandweer krijgt in 2011 een nieuw onderkomen.  Pas wanneer de verhuis gerealiseerd is, kan er gestart worden met de verbouwingswerken van het gebouw tot jeugdhuis.

Het project valt uiteen in twee grote delen.  Het eerste deel omvat de restauratiewerken aan de buitenkant van het gebouw, het tweede deel omvat de inrichting van het jeugdhuis.

Doelstellingen

Volgende doelstellingen worden beoogd:

  • Het project zal concreet werken rond een aangepast jongerenaanbod.(programma).  De aanzet is gegeven in 2009 en hieruit blijkt dat jongeren de weg vinden naar de jeugdhuiswerking.
  • Het project zal nieuwe ontmoetingskansen voor de jeugd creëren.
  • Het project betekent een meerwaarde voor de algemene gemeentelijke werking.
  • Het project draagt ook bij tot het verantwoordelijkheidsgevoel van de jeugd.

 

Uitvoering

Gemeentebestuur Zonnebeke

Contactpersoon

Kristof Pector
Langemarkstraat 8
8980 Zonnebeke
051/48 00 60