Jeugdlokaal Rijkevorsel

Categorieën

Thema

Dorpskernvernieuwing

Jaar

2013

Provincie

Antwerpen

Locatie

Rijkevorsel

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

41.733,75 euro

Promotor

JH De Wauwel

Duurtijd

01/01/2015 - 30/06/2015

Situering

Twee bruisende jeugdverenigingen uit Rijkevorsel, jeugdhuis De Wauwel en de Plussers van Rijkevorsel en Sint-Jozef, beschikken momenteel niet over een eigen lokaal. Reeds tien jaar geleden werd dit probleem door de Plussers aangekaart bij de gemeente. Er werd voor een voorlopige oplossing gezorgd, waarbij de Plussers gebruik konden maken van gemeentelijke lokalen. Deze lokalen konden echter niet exclusief worden voorbehouden voor de Plussers, waardoor er dus nog steeds nood was aan een eigen stek. Het vroegere jeugdhuis ’t Spiraal heeft jarenlang de kelder onder het (parochie)Centrum kunnen gebruiken als locatie. Echter in 2009 moest het omwille van financiële problemen uit het verleden de boeken sluiten. In 2011 staat er een nieuwe groep van jongeren op die een splinternieuw jeugdhuis oprichten, met name Jeugdhuis De Wauwel. Aangezien de kelder van het (parochie)Centrum geen optie meer is, besluit de gemeente om niet alleen meer voor de Plussers, maar ook voor JH De Wauwel een eigen stek te zoeken. Uiteindelijk wordt met steun van de gemeente en de Jeugdraad van Rijkevorsel een locatie gevonden op het Kruispad, in de sport- en recreatiezone Sonsheide.

Doelstellingen

De positieve wind die wijlen jeugdhuis ’t Spiraal in Rijkevorsel destijds achterliet, is zeker iets dat de huidige jeugdverenigingen opnieuw willen oppikken. De jeugd van achter hun computer trekken en deze samenbrengen in verschillende omstandigheden. De jeugdverenigingen willen van Rijkevorsel een opgewekte gemeente maken, zowel voor de jeugd als de oudere gemeenschap. Het feit dat deze jongeren een duidelijke plek zullen hebben waar ze terecht kunnen en waar er naar hen geluisterd wordt, kan ervoor zorgen dat de zogenaamde ‘hangjongeren’ een toeverlaat vinden. Voor dit laatste is de locatie ook zeer gunstig gelegen: recreatiezone Sonsheide is ondertussen een bruisend centrum geworden van vele sport- en jeugdverenigingen.

Het project richt zich naar jongeren vanaf 13 jaar. Bij de Plussers komen de jongeren terecht in een groep waar ze hun gading vinden, hun identiteit kunnen ontwikkelen en later ook verantwoordelijkheid opnemen. Het jeugdhuis richt zich voornamelijk op jongeren vanaf 16 tot 25 jaar. Door de mogelijkheid te bieden om de lokalen van het gebouw te verhuren aan andere verenigingen zal ook een oudere leeftijdsgroep bereikt worden. Op deze manier zal een oudere generatie ook kunnen zien waar de jeugd mee bezig is en wat hun interesses zijn. De verbondenheid tussen de generaties kan zo versterkt worden.

Het opzet is om via het jeugdlokaal een ontmoetingsplaats te creëren, leden samen te brengen, maar ook onderling tussen beide verenigingen tot een fijne samenwerking te komen. Hier kunnen tussen de spreekwoordelijke pot en pint zeer toffe initiatieven ontstaan die de visies van beide verenigingen, maar ook die van andere verenigingen, kunnen combineren. Jongeren zullen er hun identiteit kunnen versterken en zich kunnen tonen aan de rest van de omgeving. Jeugdcultuur zal in Rijkevorsel floreren als nooit tevoren.

Het voorzien van duurzame materialen zorgt ervoor dat de aantrekkelijkheid van het jeugdlokaal wordt verhoogd en kan er mede voor zorgen dat de continuïteit gewaarborgd blijft. De cofinanciering voor de gevraagde onderdelen kan een stevige duw in de rug betekenen van de jeugdverenigingen om een fantastisch project uit te bouwen, waarbij de gehele jeugd van Rijkevorsel betrokken zal worden!

Uitvoering

JH De Wauwel

Contactpersoon

Diede Van Dun
Achterstede 6
2310 Rijkevorsel
0494/27 06 01