Lo1o

Categorieën

Thema

Toerisme

Jaar

2011

Provincie

West-Vlaanderen

Locatie

Westhoek

Assen

As 4

Projectgegevens

Promotor

VVV Lo-Reninge vzw

Duurtijd

01/05/2011 - 30/09/2012

Situering

Na ruim 10 geslaagde edities van de beelden- en poëzieroute, was het vorig jaar tijd voor een stap vooruit. De fietsroute bleef de traditionele en goed bevonden formule van de voorbije jaren volgen: een selectie van talentvolle amateurkunstenaars plaatsten hun kunstwerken langs het druk bereden fietstraject. De wandelroute in het historisch centrum van Lo kreeg wel een facelift en werd in 2010 het toneel van professionele avant- garde kunstenaars. De tentoongestelde werken waren van een uiterst hoog niveau en de organisatie “Lo1o” werd dan ook bedolven onder lovende kritiek door zowel  de talrijk opgekomen bezoekers (naar schatting 15 000 bezoekers in 2010) als de regionale en nationale pers.

De organisatoren willen ook de komende jaren deze ingeslagen weg blijven volgen. Om het hoge niveau van de organisatie aan te houden werd besloten om langs het traject van de wandelroute tweejaarlijkse met een grootse tentoonstelling uit te pakken. Tijdens de even jaren zal, onder de vleugels van een gerenommeerde  curator, een ijzersterke beelden- en poëzieroute worden uitgewerkt waarbij de nadruk vooral op jonge talentvolle kunstenaars zal liggen. De organisatie voor de editie 2012 is dan ook al bezig. Er is echter nog heel wat werk aan de winkel. Het nieuwe concept moet verder uitgewerkt worden. Er wordt verder gezocht naar partners en de contacten met curatoren en kunstenaars moeten gelegd worden.

Men wil de talrijke bezoekers van Lo in de oneven jaren echter niet in de kou laten staan. Uiteraard blijft de kunstfietsroute in zijn originele vorm bestaan en in het centrum van Lo wordt er gekozen om tijdens de oneven jaren één kunstenaar uit te nodigen onder de noemer “Lo1o oneven”. Het mooie en historische decor van Lo wordt voor deze kunstenaar voor een paar maanden zijn privé- tentoonstellingsruimte. Waar Lo1o tijdens de even jaren volop de kaart trekt van jong opkomend talent, laat men in de oneven jaren dan ook een eerder gevestigde waarde aan bod komen. Een mooi evenwicht dus! Op die manier geeft “Lo1o oneven” een forum aan kunstenaars die erkend zijn, maar de laatste jaren iets minder visibiliteit kregen.

Op het traject van de Noordoverroute zullen de bijzonderste werken van deze kunstenaar tentoon gesteld worden. De Noordoverroute is een erfgoedpad in het centrum van Lo dat de Kerk, de Duiventoren, de Motte en de Westpoort met elkaar verbindt. Op elk van die vier locaties staat een luisterzuil opgesteld waarlangs U – met een simpele druk op de knop - enige duiding krijgt bij de geschiedenis van dit middeleeuwse stadje. Deze erfgoedwandelroute wordt trouwens op 21 mei 2011, i.s.m. Westtoer, plechtig geopend.

In 2011 zal de bezoeker van het stadje kunnen genieten van de werken van Trees De Mits (°1951). Het lichaam en het lichamelijke zijn centrale elementen in het oeuvre van deze internationaal bekende beeldend kunstenaar. Lichaamsfragmenten worden gekneed, geplooid en vertekend. Zij gebruikt hierbij verschillende media: klei, keramiek, fotografie, video, glas en textiel. De kleur rood vormt daarin een rode draad.

Verder zullen langs het traject ook dit jaar opnieuw een aantal gedichten staan, geselecteerd door schrijver, dichter en kunstcriticus Bernard Dewulf. De gedichten worden ingelezen door Kristien Hemmerechts en kunnen beluisterd worden via de luisterzuilen.

Tenslotte wil deze organisatie uiterst toegankelijk blijven en kunnen de bezoekers dus gratis een bezoek brengen aan de tentoongestelde werken.

Ook belangrijk om melden is dat deze organisatie voor het grootste deel gedragen wordt door vrijwilligers! Mensen die onbaatzuchtig en uit liefde voor de kunst en hun stad heel wat van hun vrije tijd opofferen om deze organisatie jaar na jaar tot een groot succes te doen uitgroeien.

Doelstellingen

De doelstelling van het project is de volgende:

  • Men wil zowel de trouwe bezoekers als nieuwe bezoekers laten genieten van Lo en de kunst die er tentoongesteld wordt

Uitvoering

VVV Lo-Reninge vzw

Contactpersoon

Miguel Bouttry
Markt 17a
8647 Lo-Reninge
0488/40 74 40