Met de voeten in de Grond

Categorieën

Thema

Basisvoorzieningen

Jaar

2014

Provincie

Oost-Vlaanderen

Locatie

Oost-Vlaanderen

Assen

As 3

Projectgegevens

Projectkost

42.000,00 euro

Promotor

Landelijke Kinderopvang vzw

Duurtijd

01-01-2014 - 31-12-2014

Situering

Landelijke Kinderopvang is de grootste organisator op vlak van kinderopvang in Vlaanderen. In de provincie Oost-Vlaanderen organiseert Landelijke KInderopvang de dienst onthaalgezinnen in 22 gemeenten.. In 4 Oost-Vlaamse gemeenten organiseren we op 14 locaties buitenschoolse kinderopvang : Lochristi, De Pinte, Sint-Lievens-Houtem en Sint-Gilles-Waas.

Zowel de initiatieven buitenschoolse kinderopvang als de onthaalouders zijn meestal erg landelijk gesitueerd met veel natuur en/of landbouwgebieden en boerderijen in de buurt.

Een troef die we meer en meer willen gaan uitspelen. ‘Spelen in en met de natuur (in de landelijke omgeving waar we zitten)’ is namelijk één van de acht ‘ankers’ van onze pedagogische visie. Doordat onze opvanginitiatieven altijd landelijk gesitueerd zijn, kunnen we daar een hefboom voor het platteland van maken.

Doelstellingen

Het project ‘Met de voeten in de grond’ wil de kinderen in de kinderopvang al spelend en genietend leren kennismaken met de rijkdom en speelmogelijkheden van hun natuurlijke, landelijke buitenomgeving. Dit moet gebeuren op niet-schoolse wjize.

Onze locaties zijn over gans Oost-Vlaanderen gesitueerd in een meestal erg landelijke omgeving met veel natuur en landbouwgebieden in de buurt. We willen die groene omgeving benutten als een extra kans tot natuur- en landbouwbeleving, spelletjes in en met de natuur, kampen bouwen, natuurexploratie, voedsel van bij ons…. Ook zal in dit project een uitwerking zijn van hoe je bijvoorbeeld met natuurlijke materialen, die je vlakbij in je omgeving vindt, samen met de kinderen een mooie natuurlijke speelruimte aan je kinderopvang kan maken, (bijvoorbeeld Wiglo’s, hutjes gemaakt van Wilgentakken. )

Het project zal gedifferentieerd zijn naargelang de opvangvorm (en de leeftijd van de kinderen). Genieten van en spelen in (en met ) de natuur is voor een 1-jarige bij een onthaalmoeder anders dan voor een 11-jarige in de buitenschoolse kinderopvang..

Er zullen ‘beestjes’ gevangen en bestudeerd worden, in de bomen geklommen, in de modder gestapt… Eventueel een moestuintje aangelegd, aan kringlooptuinieren gedaan, gecomposteerd… Kastanjes geraapt en gepoft in een buitenvuurtje…. Producten uit de natuur of van de producenten verwerkt in gerechten (brandnetelsoepje, eitjes van de kippen verwerken…)Reportages gemaakt over de seizoensgebonden natuur- of landbouwexploraties enzovoort…

De allerkleinsten kunnen in de tuin van de onthaalmoeder aan natuurbeleving doen. Voelen aan takjes, blaadjes, grassprietjes. Als het organisatorisch haalbaar is, kan er eens buiten op stap gegaan worden.

Uitvoering

Landelijke Kinderopvang vzw

Contactpersoon

Marleen Lefevre
Denen 157
9080 Lochristi
0474 86 09 15