Muzikale Oplinter Kermis met verkenning en promotie van lokale streek via cultuur, producten en landschap

Categorieën

Thema

Leefbaarheid

Jaar

2011

Provincie

Vlaams-Brabant

Locatie

Hageland

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

9.250,00 euro

Promotor

K.H. Sint-Genoveva Oplinter vzw

Duurtijd

01/01/2011 - 03/07/2011

Situering

Project: Nieuwe inwoners en inwoners van buurdorpen, Stad Tienen, Hageland en daarbuiten actief mobiliseren.   Doel is om de sociale samenhang in het dorp te bevorderen alsook de lokale markt met streekproducten te stimuleren.

 

Het project omvat 3 pijlers, Oplinter kermis (week en voorbereiding) nieuw leven inblazen door;

 

  1. Streekproducten markt met speciale aandacht voor streekbieren, fruitteelt en toerisme.
  2. Lokale fiets en/of wandeltocht met aandacht voor de streekgebonden landbouwgewassen, natuurstructuur, specifieke eigenschappen, gebouwen, enz
  3. Kunst & Muzikale pijler
    1. Met diverse optredens van amateurkunstenaars uit de streek alsook een thema avond met blaaskapellen met lokale volksmuziek in combinatie met Moravische en Böhmische muziek. 
    2. Expo voor en door lokale kunstenaars (aquarel, beeldhouwwerk, enz)

 

Deze 3 pijlers geven dit project een goede mix en een goed beeld van het streekgebonden, lokale producten, gaande van producten, landschap en cultuur.  Op deze mannier komt het publiek op een ongedwongen wijze in aanraking met al deze ingrediënten.

 

De sturing gebeurt vanuit K.H.Sint-Genoveva Oplinter vzw die hiermee Oplinter kermis wil vernieuwen en uitbreiden.

 

Streekproducten markt; alle producenten van lokale producten krijgen hier de kans om hun waren aan de man te brengen. We hebben hier speciale aandacht voor de lokale streekbieren die momenteel heel populair zijn maar ook aandacht voor de lokale fruittelers, bakker, beenhouwers en B&B mogelijkheden.

 

Sportief; Hoe kan je de streek best verkopen, natuurlijk via een actieve verkenning via fiets of te wandeltocht.  De voorbije jaren werden er diverse fietswegen verhard in de streek en dus vlot bereikbaar.  Via deze infrastructuur is het gemakkelijk en vlot wandelen en fietsen in de directe omgeving.  Uiteraard is dit nog niet bekend bij het grote publiek, ideaal dus om via een fiets- en wandelzoektocht ons dorp en streek te promoten.  Uiteraard voorzien we hier enkele leuke “streekgebonden” prijzen.

 

Cultuur; Enerzijds muzikaal, door harmonie- en fanfareorkesten uit de streek een kans te geven om op te treden en hierdoor promotie te maken voor hun muziek.  Deze traditionele vorm van muziek maken willen we op deze dag zeker promoten zodat we jongeren en ouderen aanzetten om actief, of passief, lid te worden van een muziekvereniging.  Voor de jongeren voorzien we een interactief spelmoment rond muziek afsluitend met een spetterend optreden; Trompet Retteketet.

Ook andere cultuur- en dorpsverenigingen zijn welkom om zichzelf voor te stellen aan het grote publiek en/of om actief mee te werken.

Uitvoering

K.H. Sint-Genoveva Oplinter vzw

Contactpersoon

Pieter Herinckx
Sint-Hubertusstraat 103
3300 Oplinter
0473/303152