Nieuwbouw jeugdlokaal KLJ-Waanrode

Categorieën

Thema

Dorpskernvernieuwing

Jaar

2013

Provincie

Vlaams-Brabant

Locatie

Kortenaken

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

158 262,19 euro

Promotor

Gemeentebestuur Kortenaken

Duurtijd

15/07/2013 - 30/10/2013

Situering

Het betreft een nieuw lokaal voor de KLJ van Waanrode. Het huidige lokaal dat in hout is uitgevoerd (vroeger nog dienstig geweest als een werfkeet) is immers niet meer geschikt en onveilig en dient volledig heropgebouwd te worden. De afmetingen van het bestaande lokaal bedragen 16 x 10 meter, wat ook een werkbare oppervlakte is voor een nieuw lokaal.

Er wordt een volledige nieuwbouw voorgesteld die uiteraard voldoet aan alle eisen inzake brandveiligheid, gezondheid en comfort. Het gelijkvloers van het gebouw is 170 m² (17x10m) en de verdieping is 100 m² (10x10m). De afwerking kan gedeeltelijk door de betrokken jongeren gebeuren, maar de basisstructuur alsook een deel van de afwerking dient door een erkend bouwbedrijf te gebeuren.

Doelstellingen

Het lokaal waar deze dynamische jeugdbeweging momenteel over beschikt is al vele jaren niet meer geschikt om de jongeren uit Waanrode en omstreken in onder te brengen. Zo is de houten constructie na tientallen jaren aangetast door houtrot en schimmels wat eht allesbehalve veilig maakt. Het lokaal is daarnaast ook slecht ingedeeld, waardoor de eigenlijke gebruiksruimte veel te klein is voor het groeiend ledenaantal. Het meest zorgwekkende is echter dat het lokaal ook niet meer voldoet aan de eisen inzake brandveiligheid. Indien er geen oplossing gevonden wordt op korte termijn zal de burgemeester de lokalen dienen te sluiten. Hierdoor hebben de jongeren uit Waanrode geen ontmoetingsplaats meer.

Het vernieuwen van dit jeugdlokaal is volgens ons, het gemeentebestuur van Kortenaken, een prachtig project dat de jeugdvorming in deze landelijke omgeving zeker de nodige ondersteuning zal geven:

  • Zoals de naam van de vereniing - Katholieke Landelijke Jeugd - al zegt zijn dit jongeren uit een landelijke gemeente die in groep leren genieten van de streek en al wat ze te bieden heeft.
  • De interlokale samenwerkingen (jaarlijks Zomerkamp KLJ + weekenduitstappen, bosdropping, bosspel, ...), met andere landelijke gemeente plaatst het project ook binnen een ruimer (landelijk) kader dan Waanrode alleen.
  • De KLJ kan zich verder ontwikkelen en ook andere activiteiten gaan overwegen binnen het nieuwe lokaal (muziekgroepen huisvesten, buurtactiviteiten voor jong en oud, ...) Dit zijn voorstellen die reeds lang op tafel liggen, maar steeds ingeperkt werden door de gebrekkige accommodatie.
  • Ook het 'jeugdtoerisme' kan geactiveerd worden in de regio in samenwerking met jeugdverenigingen zoals KLJ-Waanrode. Concreet wordt een plaats voor overnachting voorgsteld voor rondtrekkende jongeren (2 slaapruimtes) binnen het nieuwe jeugdlokaal.

Uitvoering

Gemeentebestuur Kortenaken

Contactpersoon

Jan Van Brusselt
Dorpsplein 35
3470 Kortenaken
011/58 62 60