NieuwLeven@Kerk: Nevenbestemming door herbestemming kerk. Poelkapelle met een buitenschoolse kinderopvang

Categorieën

Jaar

2017

Provincie

West-Vlaanderen

Locatie

Langemark-Poelkapelle

Projectgegevens

Projectkost

500 000,00 euro

Promotor

Gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle

Duurtijd

01/09/2017 - 30/06/2019

Maatregel

  • Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen
  • Leefbare dorpen

Situering

De buitenschoolse opvang in Langemark-Poelkapelle zorgt dagelijks voor gemiddeld 164 kinderen. Vooral de opvang in Poelkapelle barst uit zijn voegen. Het huidige gebouw is aan vernieuwing toe en voldoet niet om in de behoefte aan kinderopvang in Poelkapelle te voorzien. Met de bouw van de BKO in Poelkapelle, wenst het OCMW de opvangcapaciteit uit te breiden van 62 naar 80 kinderen.

In het gemeentebestuur woedt het debat over de toekomst van de kerkgebouwen. De kerken worden steeds minder gebruikt binnen een religieuze context. Het bestuur zoekt een zinvolle bestemming voor deze gebouwen die zo sterk het zicht van onze dorpen bepalen.

NieuwLeven@Kerk verbindt beide doelstellingen tot een uniek project, pal in het dorp Poelkapelle. Een deel van de kerk wordt herbestemd en krijgt nieuwe zinvolle functies, als een kwaliteitsvolle uitgebreide buitenschoolse kinderopvang, een consultatiebureau voor Kind en Gezin en verschillende multifunctionele ruimtes die het gemeenschapsleven in Poelkapelle een boost kunnen geven. Een ander deel van het kerkgebouw wordt omgebouwd tot een aangepaste en comfortabele liturgische ruimte. Hierdoor spreekt men van een nevenbestemming.

Doelstellingen

  • Nevenbestemming door herbestemming van een deel van het kerkgebouw van Poelkapelle. Het geven van een nieuwe functie is de beste garantie voor het behoud van kerkgebouwen in het dorpsbeeld.
  • Realisatie van een buitenschoolse opvang met meer gebruiksgemak en comfort voor kinderen, ouders en begeleiding en met opvangmogelijkheid tot 80 kinderen.
  • Realisatie van een consultatiebureau voor Kind en Gezin.
  • Realisatie van een liturgische ruimte die beter is aangepast aan de hedendaagse noden van de kerkgemeenschap en meer gebruikscomfort biedt.
  • Voorzien van polyvalente ruimtes die nieuwe opportuniteiten bieden voor het dorpsleven in Poelkapelle.
  • Creëren van een speelvriendelijke buitenruimte die buiten de openingsuren van de opvang opengesteld kan worden voor alle kinderen in Poelkapelle.

Uitvoering

Gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle

Contactpersoon

Sabine De Wandel
Kasteelstraat 1
8920 Langemark-Poelkapelle
057 49 09 10

Locatie