Om nooit te vergeten.

Categorieën

Thema

Plattelandsonwikkeling

Jaar

2011

Provincie

Antwerpen

Locatie

Brecht

Assen

As 4

Projectgegevens

Promotor

Gemeente Brecht

Duurtijd

Januari 2012 – december 2012

Situering

Het doel van dit project is om de oorlogsherinneringen, -belevingen en –relicten ‘levend’ te houden voor de volgende generaties. Standbeelden, herdenkingstekens en/of –platen, relicten in het landschap die ons aan de twee wereldoorlogen mogen eens ‘gebundeld’ en in de kijker geplaatst worden.

Met het oog op de 100ste verjaardag van WO I in 2014 en met de 65ste verjaardag van het einde van WO II achter de rug (2009) blijken de overleefden steeds schaarser te worden. Wij vonden dat het tijd wordt om de laatste getuigenissen van deze gebeurtenissen vast te leggen samen met de verhalen die schuil gaan achter de oorlogsmonumenten in onze gemeente. Vandaar dat dit project in het leven werd geroepen. Onder de naam ‘Om nooit te vergeten’ willen wij een project uitwerken die al deze oorlogsrelicten en/of                 -herinneringen optekent en toegankelijk maakt voor het publiek.

 

Doelstellingen

Erfgoed en de lokale geschiedenis geven de streek of gemeente een uniek karakter. De geschiedenis van de twee wereldoorlogen hebben ook hun stempel gedrukt op de gemeente Brecht. De littekens van de woelige oorlogsdagen en de gevechten zijn in een aantal gevallen nog herkenbaar in het landschap. Littekens die elk op hun beurt een verhaal vertellen van pijn, moed, opoffering en verdriet, helaas maar zelden van vreugde en voorspoed.

Deze ‘littekens’ verdwijnen stilaan uit het landschap met de restauratie van verschillende gebouwen en dergelijke. De gemeente tracht een aantal van deze relicten -waar mogelijk- te behouden, zoals de kogelsinslagen in de parkmuur rond het Gemeentepark. Deze relicten zijn deel van de lokale geschiedenis en van de vorige generaties van de inwoners en van de huidige inwoners want het kan de periode zijn waarin de ouders, grootouders of over grootouders leefden. Het is belangrijk om de verhalen achter deze oorlogsrelicten door te geven aan de jongere generaties. Daarom moet de bevolking gesensibiliseerd worden voor dit lokale militair erfgoed, dat jaren deel heeft uitgemaakt van het gewone leven van de Brechtse inwoners of dat de slachtoffers herdenkt die het leven hebben gelaten in de strijd.  

 

Contactpersoon

Kim Decombes
Gemeentepark 1
2960 Brecht
03 660 28 30