Optimalisatie van gescheiden dikke mestfractie d.m.v. fermentatie – innovatieproject i.k.v. realisatie regio als koploper m.b.t. agrocleantech

Categorieën

Jaar

2016

Provincie

West-Vlaanderen

Projectgegevens

Projectkost

20 000,00 euro

Promotor

Agriton BVBA

Duurtijd

01/07/2016 - 30/06/2017

Maatregel

  • LEADER
  • Kennisoverdracht en innovatie

Plaatselijke Groep

PG Westhoek

Situering

Runderdrijfmest wordt heden ten dage meer en meer gescheiden door middel van passage door een drijfmestscheider. De dikke fractie wordt zowel gebruikt in de melkveehouderij als strooisel in de ligboxen, maar ook als natuurlijke bemesting voor de bodem. Agriton heeft reeds jarenlange expertise in ruwvoederfermentatie en wil deze expertise verder uitbreiden ter verbetering van deze gescheiden dikke mestfractie.

Doelstellingen

Stimuleren van landbouwers tot de aanleg van fermentatiekuilen met dikke fractie runderdrijfmest. Effectief verbeteren van de bodemvruchtbaarheid van landbouwpercelen van land- en tuinbouwers door de toepassing van gefermenteerde dikke mestfractie. Optimalisatie van het gebruik van dikke mestfractie als ligboxstrooisel door de ontwikkeling van een fermentatietechniek die een hygiënischer product tot stand brengt. Verwezenlijken van een efficiëntere koolstof- en stikstofbenutting uit runderdrijfmest door de aanleg van een fermentatiekuil en hieraan gekoppeld verminderen van de ammoniak- en methaanuitstoot van de rundveehouderij.

Uitvoering

Agriton BVBA

Contactpersoon

Jürgen Degraeve
Nieuwkerkestraat 19
8957 Mesen
057 36 61 63

Locatie