Overname Tinkerbed

Categorieën

Thema

Sociaal

Jaar

2012

Provincie

Vlaams-Brabant

Locatie

Hageland

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

5.000,00 euro

Promotor

Centrum Therapeutisch Paardrijden vzw

Duurtijd

01/02/2012 - ...

Situering

 

De voorliggende aanvraag voor subsidiering van een project betreft de aankoop van een

 

„Tinkerbed‟ voor de werking van Centrum Therapeutisch Paardrijden vzw. Een Tinkerbed (ook wel „huifbed‟ genoemd) is een speciale koets op drie wielen. Twee Tinkers (i.e. Ierse gevlekte pony‟s) trekken het huifbed in stap vooruit. Over de ruggen van de Tinkers is een doek gespannen dat de ruggen van de pony‟s raakt. Hierop wordt een persoon gelegd. Door de stapbeweging van de pony‟s en hun lichaamswarmte

wordt het volledige lichaam van de persoon op het huifbed op een natuurlijke wijze in beweging gebracht. Door deze beweging gaat de algemene spiertonus van de persoon spectaculair dalen. Hierdoor krijgen deze personen zeer veel bewegingsvrijheid, wat ze in het dagelijks leven in een rolstoel bijvoorbeeld niet hebben. Ook de doorbloeding verbetert en de ademhaling verdiept. Bij sommige personen herstelt bovendien de darmfunctie.

Door het gebruik van een Tinkerbed worden alle spieren aangesproken, wat uiteindelijk leidt tot een grote ontspanning van de betrokken persoon. Het bewustzijnsniveau of de alertheid van de persoon wordt verstevigd. Hij ervaart zich (zijn lichaam) op een geïntegreerde en dynamische wijze. Al deze voordelen en eigenschappen worden ondersteund door een groot aantal medische teksten en vaststellingen.

 

Via een speciale interne lift kan de persoon in het huifbed getild worden. Een rit op het huifbed duurt gemiddeld een half uur. Het CTP was al geruime tijd op zoek naar zulk een Tinkerbed. Onlangs deed Mw. Loraine Vandewielen, via het VTM programma “DE STIP”, een aanzoek haar Tinkerbed over te nemen evenals een deel van de werking van de vzw Tinkerbed. Mw. Loraine Vandewielen richtte tien jaar geleden vzw Tinkerbed op voor personen met een ernstige lichamelijke beperking. De aanleiding voor het oprichten van deze vzw Het Tinkerbed was het oplopen van een zeer zware hersenbeschadiging bij haar dochter Saskia. Dit gebeurde na ernstige complicaties bij een levertransplantatie. Hierdoor was Saskia zowel zintuiglijk als motorisch ernstig beperkt. Reeds tien jaar werkte Loraine met het Tinkerbed als therapeutisch medium voor haar dochter en ook voor andere mensen met een ernstige motorische beperking. Na het helaas overlijden van haar dochter besloot Mw. Vandewielen te stoppen met het Tinkerbed en het te verkopen aan een organisatie die de doelstellingen van de vzw Tinkerbed wilde verder zetten. In dat opzicht past het CTP perfect in deze zienswijze.

 

Voor het CTP is dit dé unieke kans om personen met een ernstige motorische beperkingen in onze regio‟s Hageland en Haspengouw deze originele doch zeer doeltreffende therapie aan te bieden. Daarom opteert het CTP dan ook om dit unieke project over te nemen.  

Doelstellingen

 

Dit project past perfect in dit kader:

  • „people‟ : er wordt gewerkt er rekening gehouden met met kansengroepen, in personen met een mentale en/of fysieke beperking;
  • „planet‟
    • : de therapien worden gegeven met behulp van dieren in hun natuurlijke omgeving

 

Het Tinkerbed is vooral heilzaam voor kinderen en volwassen personen die weinig of geen bewegingsmogelijkheden hebben. Het gaat in de eerste plaats om:

 

  • personen met een ernstige motorische handicap;
  • personen met een ernstige meervoudige handicap en coma-patiënten.

 

Uitvoering

 

Centrum Therapeutisch Paardrijden vzw

 

Contactpersoon

Rosi Peeters
Mastellenstraat 21/b
3400 Attenhoven
0472/902554