Recreatieve opwaardering boscomplex Schamperij

Categorieën

Jaar

2015

Provincie

Oost-Vlaanderen

Locatie

Horebeke

Projectgegevens

Projectkost

25 352,00 euro

Promotor

Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender

Duurtijd

01/09/2015 - 01/12/2016

Maatregel

  • Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen
  • Beleving op het platteland

Situering

 

Via dit project zal er gesensibiliseerd worden over het belang van natuur- en landschapswaardering in de regio van de Vlaamse Ardennen. Dit zal in dit project geconcretiseerd worden door de procedure op te starten om een 100-jarige eik, gelegen aan een privaat bos ter hoogte van de Schamperij te Horebeke, te laten erkennen als Wereldboom. Er zal een aanzet worden gegeven tot het vormen van een lokale gemeenschap rond deze Wereldboom waardoor het maatschappelijk draagvlak voor de boom en de recreatieve inrichting van de site in het algemeen versterkt wordt.

Aansluitend op het sensibiliserende luik, zal binnen dit project ook de site rond de boom recreatief opgewaardeerd worden door kleinschalige investeringen. In het bijzonder zal er een picknickplaats en bivakzone voor paalkamperen worden ingericht. Hierdoor zal het bestaande recreatief aanbod van bivakzones, verder functioneel worden uitgebreid omdat de locatie ook aansluit op een langeafstandswandelroute en het wandelknooppuntennetwerk van de regio.

Doelstellingen

 

  • Creatie van een lokaal draagvlak rond ingerichte site in het bijzonder en rond natuur- en landschapswaardering in het algemeen, geconcretiseerd via de erkenning van een 100-jarige eik als Wereldboom
  • Versterken recreatief netwerk in de Vlaamse Ardennen door inrichting van een bivakzone als paalkampeerplaats en openstelling van een privaat bosdomein met educatieve functie.

Uitvoering

Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender

Contactpersoon

Hans Scheirlinck
Veemarkt 27
9600 Ronse
055 21 62 80

Locatie