Relax & Run

Categorieën

Jaar

2015

Provincie

Vlaams-Brabant

Projectgegevens

Projectkost

47 715,00 euro

Promotor

Gemeentebestuur Linter

Duurtijd

01/11/2015 - 31/12/2018

Maatregel

  • LEADER
  • Armoede en kwetsbaarheid

Plaatselijke Groep

PG Hageland+

Situering

Steeds meer vervreemden inwoners van elkaar en tal van (muziek)evenementen verkeren in zwaar weer. De uitdaging van de gemeente Linter bestaat er in om met een jaarlijks evenement dit probleem aan te pakken. Linter wil het inburgeren op het platteland vergemakkelijken met sport & muziek. Met een loopconcept waar lopers doorheen de dorpskern, door historische gebouwen en door boomgaarden lopen, ontdekken ze het eigen platteland. In de namiddag organiseert Linter een gezellig luisterfestival met hapjes en drankjes uit eigen streek. Men wil met nieuwkomers en autochtonen aan het behoud van de plattelandswaarden samenwerken. Deze unieke ervaring smeedt en verstevigt de eigen, unieke identiteit.

Doelstellingen

 

Als resultaat wil de gemeente de beleving op het platteland verhogen en een dynamisch gebied creëren waar het goed vertoeven is. Het Hageland kent een grote diversiteit aan waardevolle open ruimtes, authentiek gebleven landschappen met cultuurhistorisch erfgoed en gebieden met hoge natuurwaarden. Toch is de naamsbekendheid van het Hageland nog te klein. Graag had dit evenement een poging gedaan om van “Relax & Run” een typisch Hagelands evenement te maken: sport & genieten in het unieke Hageland.

Met een terugkerend evenement wil de organisatie mensen samenbrengen, zijn inwoners een aangenaam thuisgevoel meegeven en nauw met de verenigingen samenwerken.

Van de huidige situatie: “er is niets te doen of te beleven op ons eigen platteland” deze behoefte volledig invullen tot: “wat is dit toch een gezellige omgeving om samen te komen en muziek en sport te beleven”.

Met dit project wil de promotor de sociale samenhang en betrokkenheid van de plattelandsgemeenschappen en de omgevingskwaliteit verhogen. Ook wil de promotor de verstandhouding tussen landbouwer en inwoners uitdiepen: de bezoekers en inwoners leren genieten van de omgeving die zonder de landbouw onmogelijk zou zijn.

Het is evenzeer de bedoeling om het evenement jaarlijks opnieuw te laten organiseren door de Linterse verenigingen zelf, zodat de continuïteit verzekerd kan worden. Dankzij de opstelling van een draaiboek is het de uiteindelijke bedoeling om de verenigingen de rol van promotor te laten overnemen. Niets staat de andere 16 gemeenten van het Hageland in de weg om het concept in eigen gemeente uit te proberen en wie weet ontstaat er een cluster van Relax & Runs?

Uitvoering

Gemeentebestuur Linter

Contactpersoon

Katrien Bruyninckx
Helen-Bosstraat 43
3350 Linter
011 78 93 58

Locatie