Renovatie ontmoetingscentrum Zevekote

Categorieën

Thema

Dorpskernvernieuwing

Jaar

2012

Provincie

West-Vlaanderen

Locatie

Zevekote, Gistel

Assen

As 3

Projectgegevens

Promotor

Gemeentebestuur Gistel

Duurtijd

01/05/2011 - 31/07/2013

Situering

Gistel is een kleine gemeente in het stadsrandgebied van Oostende. Het is een weinig verstedelijkte gemeente met 11.727 inwoners in 2010. Die zijn verspreid over de deelgemeenten Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote. Gistel is een groeiende gemeete, die onder meer een aangroei van de bevolking kent door de migratie vanuit de Kust.

De deelgemeente Zevekote behoort tot de cluster "groeiende wijken/dorpen met veel gezinnen met kinderen". Deze wijken/dorpen hebben een relatief sterke bevolkingstoename en huishoudentoename gemeen. Het aantal inwoners en gezinnen nemen matig tot sterk toe. In Zevekote zijn er echter niet zoveel commerciële voorzieningen  en weinig ontmoetingsmogelijkheden.

Met dit project wil men het ontmoetingscentrum in Zevekote renoveren. Het centrum is gehuisvest in een huis in de rij, dat vroeger fungeerde als school. Het pand heeft geen bijzondere uitstraling, de inrichting is verouderd en het gebouw is voor een stuk uitgeleefd. Er is een polyvalente zaal met een bar en een kleine aanpalende keuken. Daarnaast is er een kleinere zaal, en sanitair dat aan een opknapbeurt toe is. Achter de zaal staat een verande die gebruikt wordt als opslagruimte. Deze ruimte kan niet verwarmd worden en is dus niet echt bruikbaar.

Momenteel hebben in het ontmoetingscentrum een 12-tal activiteiten per maand plaats. Het gebouw is echter verouderd, onaantrekkelijk en niet gebruiksvriendelijk meer. Een vernieuwing en optimalisatie van de inrichting dringt zich op.

Men wil het bestaand wijkcentrum uitbreiden, door een nieuwe toegang meteen ook foyer, een vergaderlokaal tevens demonstratiekeuken, een aantal bergingen en een toegankelijk toilet te realiseren. De verbouwing van de bestaande toestand voorziet in een vernieuwde uitrusting van de bestaande delen zowel wat betreft de aankleding (vloer, wanden en plafonds) als de technische uitrusting (ventilatie, verwarming en verlichting) maar vooral ook in een aantal energiebesparende maatregelen door het aanbrengen van bijkomende isolatie van alle buitenoppervlakken.

Uitvoering

Gemeentebestuur Gistel

Contactpersoon

Lieve Wydooghe
Heyvaertlaan 18
8470 Gistel
059/27 02 07