Renovatie Sint-Annakapel "Met de hulp van de heiligen

Categorieën

Thema

Dorpskernvernieuwing

Jaar

2010

Provincie

Vlaams-Brabant

Locatie

Geetbets

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

41.736,10 euro

Promotor

Gemeentebestuur Geetbets

Duurtijd

01/01/2010 - 30/04/2010

Situering

Deze kapel werd in 1644 door het klooster van Oriënten opgericht. De H. Anna wordt er aanroepen tegen bedwateren. De St Annakapel is daardoor ook een van de oudste gebouwen van onze deelgemeente Grazen. Jaarlijks lokt deze kapel nog heel wat bezoekers die er luiers brengen en ook geld offeren. Heel wat toevallige wandelaars en fietsers stoppen bij deze kapel als moment van bezinning en rust.

De kapel is echter aan het verkommeren.  Instandhoudingswerken werden in het verleden helaas te weinig en onoordeelkundig uitgevoerd.  In 2004 werd de kapel uit particuliere handen geschonken aan de gemeente. Tot op heden werden enkel kleine werkjes uitgevoerd, maar er was geen structurele aanpak. Nochtans  wordt de kapel nog regelmatig bezocht door gelovigen en worden offers gebracht tegen bedwateren (zout, luiers en geld).

Dit dossier voorziet nu een grondige renovatie van de kapel.  Het ziektebeeld van elk bouwdeel wordt weggewerkt en de oorzaak van de schade  weggenomen.  Vervolgens gebeurt het herstel met moderne bouwtechnieken met respect voor het historische beeld van de kapel.  Oorspronkelijk werd gedacht de binnen- en buitenrenovatie in fasen te laten gebeuren.  De kapel is echter te klein om ze in fasen te renoveren.

Doelstellingen

Opwaardering van  klein cultuurhistorisch erfgoed dat erg verweven is met de identiteit van de regio.

Het aanbieden van een mooie trekpleister in een regio waarin een vrij groot en attractief aanbod is van wandelen en fietsen om de regio te ontdekken.

Toegankelijkheid van de kapel aantrekkelijker maken.

Door de koppeling aan het initiatief van de gidsenbeurt zal de kapel niet alleen een aantrekkingskracht hebben omwille van het religieuze aspect (bezoeken en offers tegen bedwateren), maar gaat deze een breder publiek aantrekken.

In dat opzicht zal een ruimer publiek (recreanten)van de gerenoveerde kapel  kunnen genieten.

Bovendien wordt de geplande renovatie nu al aangekondigd in een aantal religieuze tijdschriften zodat vanuit deze hoek ook nog bijkomende bezoekers worden verwacht.

Uitvoering

Gemeente Geetbets

Contactpersoon

Joachim Elen
Dorpsstraat 7
3450 Geetbets
011/58 65 64