Scharrelkids

Categorieën

Thema

Sociaal

Jaar

2013

Provincie

Oost-Vlaanderen

Locatie

Ronse

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

147 142,50 euro

Promotor

Vzw Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen

Duurtijd

01/01/2013 - 30/06/2015

Situering

Dit project wil in de Vlaamse Ardennen een proces op gang brengen samen met  verschillende spelers (gemeentebesturen, middenveldorganisaties, scholen en gezinnen) zodat de kinderen uit de Vlaamse Ardennen als Scharrelkids weer meer buiten in en met de natuur leren spelen. Enerzijds worden op participatieve wijze enkele kwaliteitsvolle natuurlijke speelterreinen aangelegd als voorbeeld. Anderzijds wordt het brede publiek en gezinnen in het bijzonder aangespoord om de eigen tuin in te richten tot echte natuurbelevingsruimtes en de kinderen meer buiten te laten spelen.

Doelstellingen

  • Het project beoogt - op een participatieve wijze - de (her)inrichting van een aantal (minimum 3) kwaliteitsvolle natuurspeelterreinen waar avontuurlijk kan gespeeld worden in nauw contact met de natuur, en waar ook eetbare natuur een onderdeel van uitmaakt.
  • Daarnaast is het de bedoeling om individuele gezinnen (via het middenveld om, zoals de Gezinsbond) te bereiken zodat zij ook in hun eigen tuin aan de slag gaan.
  • Tevens willen we (groot)ouders d.m.v. activiteiten al doende samen met hun kinderen leren in de natuur te spelen en de natuur te beleven. We willen een proces in de streek op gang brengen: hiertoe zetten wij een promotiecampagne op.
  • De resulaten moeten naar het einde van het project breed verspreid worden naar professionelen en vrijwilligers (uit het middenveld): jeugdwerkers, milieuambtenaren, leerkrachten, natuurgidsen, vrijwilligers RLVA_CVN_Gezinsbond, ...
  • Het uiteindelijke doel van dit project is de (nabije) omgeving van kinderen in de Vlaamse Ardennen natuurvriendelijker aan te leggen zodat kinderen meer in en met de natuur gaan spelen, enerzijds door voorbeeldprojecten maar anderzijds door een proces op gang te brengen in (zoveel mogelijk) gemeentes.
  • Het inbrengen van meer biodiversiteit ‘in de achtertuin’ als in de speelterreinen is hierbij een nevendoelstelling.

Uitvoering

Vzw Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen

Contactpersoon

Els Eeckhout
Veemarkt 27
9600 Ronse
055/20 72 65