Stationspleintje Beveren

Categorieën

Thema

Dorpskernvernieuwing

Jaar

2009

Provincie

West-Vlaanderen

Locatie

Westhoek

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

76.523 euro

Promotor

gemeentebestuur Alveringem

Duurtijd

1/1/2009-31/1/2010

Situering

Het stationspleintje ligt in het centrum van de deelgemeente Beveren. Dit pleintje is een restant van de oude halte, horende bij de buurtspoorweg die Veurne met Poperinge verbond Na het stopzetten van deze lijn en het verwijderen van de sporen en bijhorigheden werd dit terrein aan de gemeente overgedragen. Sindsdien doet het dienst als lokaal pleintje meestal voor het stationeren van voertuigen. Het plein is verhard met steenslag en bevat naast enkele bomen wat begroeiing en een schuilhuisje. De lokale bevolking sprak het gemeentebestuur aan om dit nu eerder inspiratieloos pleintje op te frissen en er een multifunctionele gemeenschapsruimte van te maken waardoor het een meer functionele plaats in het dorpsleven zou innemen als ontmoetingspunt voor de gemeenschapsactiviteiten van de lokale bewoners. Vraag waarop het gemeentebestuur graag inspeelt in het kader van haar beleidsnota. De aanpassingswerken zouden bestaan in het aanleggen van een rechthoekige ontmoetingsruimte met zicht op de vallei van de Kallebeek. De verharde ruimten worden kwaliteitsvol ingevuld met kasseien en parkeerplaatsen in betonstraatstenen, het geheel in een aangepaste groenaanleg. Qua materialen en concept worden een aantal opties nagestreefd die refereren aan de vroegere bestemming. (zie nota ontwerper) Het bestuur is er van overtuigd dat deze beperkte ingrepen in het dorp, een belangrijk positief effect zullen teweeg brengen op de leefbaarheid en de samenhang van deze plattelandsbevolking.

Contactpersoon

Gerard Liefooghe
Hof van Wyckhuize Sint Rijkersstraat 19
8690 Alveringem
058/288882