Stt…de Zoerselse Lindeboom vertelt…

Categorieën

Jaar

2016

Provincie

Antwerpen

Projectgegevens

Projectkost

47 770,00 euro

Promotor

Toerisme Zoersel vzw

Duurtijd

01/01/2016 - 30/06/2018

Maatregel

 • LEADER
 • Landbouw- en natuureducatie

Plaatselijke Groep

PG MarkAante Kempen+

Situering

 1. een multimediaproject rond de gebeeldhouwde Lindeboom en zijn takken
 2. een vertelruimte waar de takken van de boom staan en waar allerlei verhalen aan groepen (ook kinderen )  kunnen verteld worden rond landbouw, natuur, toerisme en recreatie
 3. een deelproject rond de bestaande trappen en de ingang van het gebouw, dat focust op natuur onder (wortels en bodem) en in de boom (takken stam en kruin)
 4. een deelproject rond “landbouw en natuur, vroeger en nu”
 5. een deelproject rond de buitenbeleving van de getoonde thema’s en dit via fietsroutes en wandelroutes
 6. een deelproject rond de herinrichting van de ruimte buiten en rond het Lindepaviljoen (mee te nemen in een tweede fase van het project en geen onderwerp van deze aanvraag)
 7. een deelproject rond verblijfsmogelijkheden en educatieve programma’s voor klassen (via “plattelandsklassen” of via werking Jeugdherberg Zoersel)

De rode draad is dat de Lindeboom het verhaal vertelt van zijn eigen leven, van de figuren die op zijn stam en takken gebeeldhouwd staan en van het leven in de Kempen vroeger en nu : verhalen op het kruispunt van landbouw, natuur, toerisme en recreatie. 

 

Doelstellingen

We willen:

 • doelgroepen als jonge gezinnen, kinderen in klasverband, medioren, groepen uit zorgcentra en ziekenvakantieverblijven (centrum Hooidonck in Zandhoven) laten kennis maken met de Zoerselse Linde en wat zij allemaal te vertellen heeft over een alledaags dorp in de Kempen. Het wegwerken van de slechte toegankelijkheid van de boom nu is daarin een speerpunt.
 • die doelgroepen laten kennis maken met de natuur, de landbouw en het landbouwleven van vroeger en van nu. Niet alleen het verleden is grotendeels onbekend. Het hedendaags landbouwleven is dit wellicht nog meer en moet meer aandacht en respect opwekken voor de huidige landbouwersactiviteiten.
 • laagdrempelige “plattelands”klassen aanbieden rond deze thema’s voor kinderen uit de buurt (kleine voetafdruk in milieutermen)
 • respect kweken van de bezoekers voor natuurwaarden en het werk en de producten van onze eigen landbouwers
 • de meting zal zich focussen op het hogere aantal bezoekers ( nu tussen de 1000 en de 1500 personen per jaar), dat het project oplevert en dat uitgezet per doelgroep.

Uitvoering

Toerisme Zoersel vzw

Contactpersoon

Patrick Debaere
Parklaan 3
2980 Zoersel
03 312 27 61

Locatie