Toeren om te loeren in Vorselaar en Grobbendonk

Categorieën

Jaar

2017

Provincie

Antwerpen

Projectgegevens

Projectkost

19 750,00 euro

Promotor

Gemeente Vorselaar

Duurtijd

01/01/2017 - 31/12/2017

Maatregel

  • LEADER
  • Streekidentiteit

Plaatselijke Groep

PG Kempen-Zuid

Situering

  • We zetten biolandbouw en ecologisch tuinieren in de kijker
  • Twee actiedagen
  • Een blijvende fietstocht
  • Zeer ruime samenwerking met alle actoren die op het terrein actief zijn met meer dan 10 verenigingen en meer dan 20 biologische bedrijven en ook enkele kansengroepen die rond armoede werken

Doelstellingen

We het inrichten van de fietstocht en het jaarlijks organiseren van de actiedagen willen we de biologische landbouw en de ruimere streekidentiteit promoten bij een brede laag van de bevolking. Het project is niet aan tijd gebonden, enkel de 2 jaarlijkse promodagen liggen vast. De fietstocht zelf heeft zowiezo een blijvend karakter.

  • Als eerste deel is er dus de fietstocht die passeert bij een 5-tal bioboerderijen. Deze is geënt op het fietsknooppuntennetwerk en kan vrij door iedereen of eender welke moment beleefd worden. Als je de tocht te lang vindt, kan je die ook beperken tot het Vorselaar/Grobbendonkse luik. De 5 stops zijn bioboerderij 't Meulenhuys, de Saffraanboerderij, het Plukhof, bioboerderij De Kijfelaar en de historische schapenstal in Vorselaar. 
  • Op de eerste actiedag begin mei willen we in een samenwerking met VVV Vorselaar, Gemeente Grobbendonk, WAK Vorselaar en Grobbendonk de fietstocht laten passeren bij de bioboerderijen in Vorselaar en Grobbendonk. Maar op deze dag zal de tocht ook onderweg diverse stops maken bij kunstenaars of ambachtslui die ergens op het parcours actief bezig zijn. Zo zal er brood gebakken worden in de oude bakoven op de schranshoeve, passeren we langs de werkende watermolen in Grobbendonk, zal er geschilderd worden rond het kasteel van Vorselaar en Grobbendonk, zal een beeldhouwer actief zijn, zullen er streekgerechten geserveerd worden in deelnemende horecazaken ...
  • De 2de actie dag (derde zondag van september) zal dan weer 100% in het teken staan van duurzame landbouw en gezond eten. Deze dag zal het grootste "LEADER-gehalte" in zich hebben. Op deze dag staat alles wat met duurzaamheid, ecologie, lokaal en gezond te maken heeft centraal. Deze dag werken we met erg veel partners samen. De fietstocht gaat die dag weer enkel door in Grobbendonk en Vorselaar en er zijn tientallen stops. De belangrijkste sommen we hier even op: Aan de schapenstal is er ism VVV Toerisme Vorselaar, Transitiewerkgroep en Natuurpunt een biologische markt met meer dan 20 standhouders, terras met biobieren en biosappen, infostands van Velt, JNM en een demonstratie schapendrijven. Aan de samentuin 'De Tuinfluiter' is er een infosessie over biologisch tuinieren. In Grobbendonk organiseren we een Repair Café en een weggeefplein. De bioboer van 't Meulenhuys zet ook zijn deuren open voor het brede publiek.

Uitvoering

Gemeente Vorselaar

Contactpersoon

Filip Maria Van den Broeck
Markt 14
2290 Vorselaar
014 50 11 01

Locatie