Toerisme Merksplas vzw slaat een brug tussen Merksplas-Kolonie, de MarkAante Kempen en de wereld

Categorieën

Thema

Plattelandsonwikkeling

Jaar

2013

Provincie

Antwerpen

Locatie

MarkAnte Kempen

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

20 084,35 euro

Promotor

Toerisme Merksplas vzw

Duurtijd

01/01/2013 - 31/12/2013

Situering

Toerisme Merksplas vzw wil in samenspraak met de gemeente Merksplas in samenspraak met Kempens Landschap vzw  en de Technische coördinatencommissie Merksplas-Kolonie een voetgangersbrug laten bouwen en plaatsen over de ringgracht ter hoogte van de Vaartstraat op het domein van Merksplas-Kolonie voor de verdere ontsluiting van het gebied. In 2010 is het wandelnetwerk Kempense Kolonies  ingediend als Leaderproject door Kempens Landschap vzw. Het wandelnetwerk Kempense Kolonies serveert 435 kilometer wandelplezier in Baarle, Beerse, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel en Turnhout. De wandelnetwerken Kempens Landgoed, Kempense Hoven en Kempense Heuvelrug liggen vlakbij. In Baarle is er aansluiting met het Nederlands wandelnetwerk Baronie-Oost. Met behulp van de knooppunten in het wandelnetwerk kan je talloze aantrekkelijke paden combineren tot heerlijke wandelingen.

De voetgangersbrug is noodzakelijk omwille van de verdere ontsluiting, veiligheid en toegankelijkheid van het wandelnetwerk en haar bezoekers. Deze brug is immers de missing link  tussen de Kolonie, de MarkAante Kempen en de rest van de wereld en zal de kwaliteit van het wandelnetwerk sterk bevorderen.

We hopen hiermee nog meer mensen te betrekken bij het waarderen van het landschap van de Kempense Kolonies alsook het cultureel erfgoed.

De bouwaanvraag is gebeurd en de bouwvergunning is inmiddels verkregen. Voor de bouw van de brug zal er gebruik gemaakt worden van duurzame materialen.

Op advies van de kwaliteitskamer en op advies van Kempens Landschap hebben we de plannen voor de brug aangepast. We willen werken met duurzaam hout (en mogelijk met cortenstaal voor de leuning) en de brug zal geen of slechts een zachte helling vertonen. We brengen ook een antislib laag aan op het brugdek gezien de bosomgeving. Er zal ook een duidelijke signalisatie komen waarin te lezen staat dat de brug enkel door voetgangers mag gebruikt worden. Fietsers kunnen enkel met de fiets aan de hand de brug betreden.

Uiteraard willen we de bevolking op het bestaan van deze nieuwe brug wijzen. We zullen de brug op gepaste wijze openen  en willen ze ‘inwandelen’ door het aanbieden van een thema-wandeling die geïntegreerd wordt in het wandelnetwerk.

Doelstellingen

Doelstelling is de kwaliteit van het wandelnetwerk te verhogen. Op die manier hopen we de beleving van de wandelaars te verbeteren en een groter aantal wandelaars te bereiken.

Uitvoering

Toerisme Merkplas vzw

Contactpersoon

Jan Mostmans
Markt 1
2330 Merksplas
014 63 94 77 of 014 63 55 67