Verhoging kwaliteit en beleving parken in de Wijers

Categorieën

Thema

Landelijk erfgoed

Jaar

2011

Provincie

Limburg

Locatie

Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder

Assen

As 3

Projectgegevens

Promotor

Regionaal Landschap Lage Kempen vzw

Duurtijd

01/01/2011 - 31/07/2013

Situering

In 1958 begon de ontwikkeling van het ‘Park Midden-Limburg’. Door de stijgende levensstandaard eind jaren ‘50 kon een toenemend aantal gezinnen zich een wagen veroorloven. Dit leek voor toenmalig gouverneur Roppe het uitgelezen moment om in Limburg een uitgestrekt ‘rondritrecreatiepark’ naar Amerikaans model te ontwikkelen. De E314 werd daarop voorzien van een afrit Midden-Limburg om Bokrijk, Kelchterhoef en Hengelhoef te ontsluiten voor de recreatieve automobilist. Heden ten dage zien we dat 23% van de 3.865.478 overnachtingen in Limburg in 2009 gebeurde in De Wijers. Houthalen-Helchteren nam hiervan alleen al 55% voor haar rekening.

In de toeristische parken werd de laatste jaren relatief weinig geïnvesteerd. Wisselend beheer, veranderende visies, niet geslaagde pogingen van afstemming, versnippering, gebrek aan middelen… tal van oorzaken liggen hieraan ten oorzaak. Met de impuls die de streek De Wijers krijgt komen de parken echter weer ‘bovendrijven’ als zeer kansrijke en interessante gebieden voor recreatieve en toeristische ontsluiting. Hun basiskwaliteit en belevingsniveau is echter op dit moment niet voldoende hoog. Met dit project wil men in nauwe samenwerking met de gemeenten, ANB, Ruimte en Erfgoed en toerisme deze basiskwaliteit verhogen op natuurlijk en belevingsvlak.

Doelstellingen

  • Algemene doelstelling: Opwaardering van Parken in de Wijers op ecologisch en recreatief vlak met aandacht voor beleving van de omgeving en waardering van erfgoedelementen, om hierdoor naast een ecologische verbetering ook een betere toeristische ontsluiting en uitstraling te bekomen. Na afloop van dit project kunnen de drie parken voluit naar buiten komen met hun kwaliteiten. Ze hebben elk een aantrekkelijke beeldkwaliteit en heldere bewegwijzering. Alle parken zullen minimaal 10% meer bezoekers aantrekken en een brede kwaliteitsvolle uitstraling hebben.
  • In Bovy is de doelstelling het kerngebied en het meest bezocht deel van het park te herstellen op vlak van natuur. Na het project zijn de onderdelen van het park die onder handen genomen zijn in hun natuurlijke structuur hersteld en kunnen via regulier onderhoud verder onderhouden worden. Op vlak van beleving werden de eerste belangrijke elementen gerealiseerd: een vervanging voor het kabouterpad, een nieuwe bestemming voor de visvijver, een meer logisch wandelverhaal.
  • In Kelchterhoef zijn de beeldbepalende landschapselementen volledig beschermd en verzorgd. Zij kunnen via regulier beheer verder behouden blijven. Op vlak van beleving staat het park er ‘voluit’. Via de centrale wandellus beleeft de bezoeker het park op zijn best. Er zijn elementen van kunst, natuurbeleving, avontuurlijke uitdaging en heel wat speelmogelijkheden voor kinderen.
  • In Hengelhoef werd het Bezoekerscentrum volwaardig uitgebouwd tot een boeiende en interessante plaats waar men niet alleen binnen maar ook buiten van alles kan beleven dat in relatie staat tot het gebied en zijn historiek. De wandelroutes werden geoptimaliseerd en meer belevingsvol gemaakt. Met een feestelijke opening op het einde van het project wordt iedereen op de hoogte gebracht en uitgenodigd om de opgewaardeerde parken te bezoeken.

Uitvoering

Regionaal Landschap Lage Kempen vzw

Contactpersoon

Ilse Ideler
Grote Baan 176
3530 Houthalen-Helchteren
011/78 52 59