Viering 200-jaar bestaan paardenmarkt

Categorieën

Thema

Recreatie en Toerisme

Jaar

2012

Provincie

Vlaams-Brabant

Locatie

Hageland

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

5.000,00 euro

Promotor

Gemeentebestuur Geetbets

Duurtijd

01/01/2012 - 31/12/2012

Situering

Sinds circa 1350 bestaat de jaarmarkt, ter gelegenheid van de kermis, in de deelgemeente Rummen.

Sinds de 19e eeuw, vermoedelijk een 200 tal jaar geleden werd een paardenmarkt gehouden, waar paarden te koop werden aangeboden.  Dit is waardevol erfgoed dat niet verloren mag gaan. Toerisme Vlaams-Brabant subsidieert het fokken van Brabantse Trekpaarden en ondersteunt zo het behoud van dit waardevolle erfgoed. De paardenmarkt van Geetbets(Rummen) gaat door de 1ste zondag van de maand september en kent een redelijk succes. De opkomst is redelijk maar de herkomst van de geïnteresseerden bewijst dat deze markt een zeer grote uitstraling kent. (Limburg en Oost en West Vlaanderen) Al enkele jaren geleden werd deze paardenmarkt uitgebreid met trektochten met paard en kar.

Dit jaar werd er ook een trekkerswedstrijd voor boerenpaarden, een old timer tractoren show en een demonstratie schapen drijven ingericht. Wegens budgettaire beperkingen bleef de randanimatie beperkt. 

Om deze markt nog meer bekendheid te geven en verder uit te spelen als een toeristische troef wenst de gemeente het 200 jaar bestaan van deze markt feestelijk te vieren. Voor deze speciale gelegenheid wil de Gemeente een streekgerecht laten ontwikkelen.

Voor de ontwikkeling van het streekgerecht van Geetbets zal de gemeente een wedstrijd organiseren.

In eerste instantie zal een oproep naar de lokale bevolking gedaan worden. Ook de horeca van de ruimere omgeving zal betrokken worden bij deze oproep.  Indien nodig wordt er een preselectie gehouden, maar de finale zal plaatsvinden op de dag van de viering 200 jaar paardenmarkt.  Daar kunnen de finalisten hun gerecht  laten proeven aan de jury en aan het ruime publiek. Er zal bekeken worden of het organisatorisch haalbaar is een tentoonstelling te organiseren van de gekweekte Brabantse trekpaarden samen met de coördinator Brabants trekpaard. 

De jeugdverenigingen en het basisonderwijs worden bij het project betrokken door middel van een kleurwedstrijd. De winnaar wordt ook op de paardenmarkt bekend gemaakt.

Deze wedstrijd zou door een ruiter op paard in juni op het einde van het schooljaar in de scholen voorgesteld worden. Eventueel gekoppeld aan een persmoment als vooraankondiging van de paardenmarkt. 

De gemeente Geetbets heeft momenteel één streekproduct, nl de aardbeienwijn.  Momenteel zijn er vele druivenranken bij aangepland voor uitbreiding in de toekomst. 

De gemeente zal in samenwerking met Streekproducten Vlaams-Brabant vzw een infoavond organiseren voor de lokale producenten om hen de werking en organisatie van streekproducten voor te stellen. De gemeente zou graag meer streekproducten en/of gerechten willen laten ontwikkelen.  

Er zal bij goedkeuring bekeken worden of dit project of een uitloper ervan ingediend kan worden bij Tafelen in Vlaanderen vzw als project 'Wordt ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland" met thema Vakmanschap, dit in samenwerking met Marie Vanhellemont coördinator Vlaams-Brabant.

Doelstellingen

Enerzijds willen we een eeuwenoude traditie in eren houden, waar zowel de oudere generatie hun ding vindt en anderzijds de interesse bij de jongere generatie opwekken en/of verbeteren. Bewaren en ontsluiten van waardevol erfgoed.

Met dit project willen we de paardenmarkt een organisatorische 'boost' geven zodat deze de volgende jaren verder kan uitgroeien tot een langdurige bloeiende traditie. 

We willen eveneens een ontwikkeling creëren op economisch gebied om de bevolking aan te moedigen en na te denken over de ontwikkeling van een typisch streekproduct/gerecht om zo de gemeente te kunnen promoten. Door samenwerking met horeca het nieuwe gerecht/product integreren in de omgeving. vb als hapje op gemeentelijke recepties, op de kaart van restaurants. 

Het gebruik van streekproducten is duurzaam omdat het de voedselkilometers beperkt. 

De logiesuitbaters van Geetbets kunnen inspelen op dit evenement. Zij genieten nu al mee van extra boekingen tijdens de paardenmarkt. In de toekomst zou dit in arrangementen gegoten kunnen worden, inclusief een diner met het streekgerecht van Geetbets.

Uitvoering

Gemeentebestuur Geetbets

Contactpersoon

Rachelle Janssens
Dorpsstraat 7
3450 Geetbets
011/58.65.45