Welkom in Geel. Een tentoonstelling over de Geelse psychiatrische gezinsverpleging

Categorieën

Thema

Erfgoed

Jaar

2013

Provincie

Antwerpen

Locatie

Geel

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

27.844,00 euro

Promotor

vzw. Pas-sage

Duurtijd

01-10-2013 - 31-12-2014

Situering

De Kempische stad Geel is tot ver buiten de grenzen bekend voor haar gezinsverpleging van psychiatrische patiënten. De psychiatrische gezinsverpleging van Geel wortelt in een eeuwenoude traditie en is nog steeds internationaal vermaard. De voorbije jaren waren er verschillende initiatieven om het materiële en immateriële erfgoed van de gezinsverpleging veilig te stellen, te bewaren en te ontsluiten. Met een bezoekerscentrum willen we het materiële en immateriële erfgoed van de gezinsverpleging en de psychiatrische zorg in Geel een betekenisvolle, actuele plaats geven in de samenleving. Met een nieuwe dynamische, interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van de gezinsverpleging willen we een zinvolle en duurzame omgang met dit erfgoed stimuleren.

 

Doelstellingen

De geestelijke gezondheidszorg evolueert naar een meer gemeenschapsgerichte GGZ: meer zorg in en door de gemeenschap en een zo groot mogelijke maatschappelijke integratie. Een logisch gevolg van deze evolutie is een groeiende maatschappelijke aandacht voor GGZ. Het cultureel erfgoed van de GGZ kan een brugfunctie vervullen en bijdragen tot een positieve beeldvorming.

Sinds enkele jaren groeit er een grotere openheid in de maatschappelijke omgang met het ‘andere’ psychiatrische erfgoed. Vooroordelen rond psychiatrie en psychiatrische gezinsverpleging worden meer en meer bijgesteld. Vanuit het grote publiek is er behoefte aan een geïnspireerde en vernieuwende omgang met dit heel specifiek gevoelsgebonden ‘psychiatrisch’ erfgoed. Met de tentoonstelling willen we een brug slaan tussen gezinsverpleging, erfgoed en een breed publiek en het verhaal vertellen van de ‘andere’.

Uitvoering

vzw. Pas-sage

Contactpersoon

Bert Boeckx
Pas 200
2440 Geel
014/57 92 45