Inspiratie opdoen in ’s werelds eerste koeientuin

De familie Bomers uit het Nederlandse Zwolle heeft een unicum op haar biologisch melkveebedrijf. Hier staat immers ’s werelds eerste koeientuin, een innovatief en duurzaam alternatief voor de klassieke veestal. Het Innovatiesteunpunt van Boerenbond organiseert een begeleid bezoek aan de koeientuin om onze Vlaamse landbouwers de kans te geven inspiratie op te doen.

De koeientuin is ontwikkeld nadat de Nederlandse innovatieorganisatie Stichting Courage en ontwerper Jan Pape zich de vraag stelden: ‘Wat als je een koe zelf haar stal laat ontwerpen?’. Het resultaat is een diervriendelijke, milieuvriendelijke, arbeidsefficiënte en op de koop toe mooie veestal.

Om de ammoniakuitstoot drastisch te verminderen, kreeg de stal een speciale kunststofvloer die de urine meteen laat doorsijpelen maar de mest tegenhoudt. Een speciale mestrobot zorgt ervoor dat dit snel weggeveegd wordt. Zo hebben de koeien een niet-glijdende ondergrond die goed is voor hun benen en klauwen en het comfort van de weide zo goed mogelijk nabootst.

Het open karakter van de stal wekt vertrouwen omdat buurtbewoners er gewoon naar binnen kunnen kijken. Transparanter kan haast niet. Zoals te zien op de foto is de stal aangekleed met bomen en klimplanten die zelfs door het dak heen kunnen groeien. Op termijn is de mogelijkheid voorzien om mensen de kans te geven tegen betaling een dagje koeien te komen kijken in de stal, net een dierentuin.

De koeientuin tracht een goede mix te bieden van wat de koe, de boer en de maatschappij wil. Het Innovatiesteunpunt van Boerenbond organiseert op 17 augustus een bezoek aan de koeientuin in Zwolle. Projectleider Cathy Van Dijk zal tijdens het bezoek een toelichting geven over Natura 2000, een project dat samen met veehouders en adviseurs werkt aan het behalen van Natura 2000-doelen en het behoud van ontwikkelingsmogelijkheden voor de veehouderij.

Inschrijven is verplicht en kan nog tot 10 augustus via de website van het Innovatiesteunpunt of via Martine Tilkens op het 016/28 61 01. Deelnemen kost 25 euro voor leden van Boerenbond en 50 euro voor niet-leden. De uitstap zal duren van 8u00 tot 19u00 en gaat door op het bedrijf van de familie Bomers, Klaverdijk 3, Groenlo (Nederland).

Bron: Vilt, 4 augustus 2016