Snoeihout vindt hoogwaardig hergebruik in boomgaard

Snoeiafval van laagstam appel- en perenbomen kan op een knappe manier hergebruikt worden in de boomgaard zelf. Een schoonzoon van fruittelers ging aan de slag met het idee om het hout op te waarderen, en kwam uit bij kubussen van houtsnippers en paraffine die gebruikt kunnen worden als kaarsen bij nachtvorst. Volgend jaar plant hij een laatste test bij pcfruit, daarna hoopt hij zijn ‘Haspencubes’ op de markt te kunnen brengen. Dat schrijft het Innovatiesteunpunt van Boerenbond.

Haspencubes zijn kubussen van gedroogde en geperste houtsnippers gemengd met paraffine, als alternatief voor de blikken paraffinepotten die klassiek bij nachtvorst gebruikt worden. Het grote voordeel ten opzichte van die potten is dat de cubes helemaal opbranden. Er blijft alleen as over, dat in de boomgaard dienst kan doen als minerale bemesting. Daarenboven passen ze door hun vorm perfect op een transpallet, zijn ze stapelbaar en niet te zwaar of te groot (20 x 20 x 20 cm), waardoor ze makkelijk vervoer- en hanteerbaar zijn. Ten slotte branden ze ongeveer 8 uur, net lang genoeg om een koude nacht te overbruggen.

Het proces dat vooraf ging aan de ontwikkeling van de Haspencubes verliep niet zonder slag of stoot. Bart Dooms verbaasde zich er als schoonzoon van fruittelers over dat snoeihout verbrand, verhakseld of verzaagd wordt. Als hobbyist houtbewerking vond hij het zonde dat het hout geen nuttigere herbestemming kreeg. Samen met Erik Meylemans ging hij daarom op zoek naar mogelijke toepassingen. Zo onderzochten ze het potentieel van het hout voor het maken van meubels en het gebruik van de aanwezige bioactieve stoffen en aroma’s.

Uiteindelijk echter kwam Dooms via een Bridee.org-project, dat mensen met een idee samenbrengt met designers en MBA-studenten, op het concept van de Haspencubes. Na veel experimenteren en testen, onder meer met verschillende verhoudingen hout-paraffine en verschillende vormen, zijn de cubes nu klaar voor een laatste praktijktest in 2017. Daarna wil Dooms ze op de markt brengen.

Dat het idee bijzonder knap is, bewijst de nominatie ervan voor de Henry Van De Velde Awards van Design Vlaanderen. Het bedrijf achter Haspencubes heet Haspenwood.

Bron: Vilt, 21 december 2016