Limburg gaat op zoek naar innovatieve boerenideeën

Heel wat landbouwers hebben een schitterend idee dat ze op hun boerderij willen uitvoeren, maar vaak ontbreekt het hen aan de nodige tijd of middelen. Een innovatiewedstrijd kan het duwtje in de rug zijn dat een project nodig heeft. De provincie Limburg heeft dat goed begrepen want daar wordt al voor de zesde maal een innovatie-award georganiseerd. Het doelpubliek zijn Limburgse land- en tuinbouwers die broeden op een concept of idee en werk willen maken van de uitvoering ervan. Een welgekomen hulp zou ongetwijfeld de geldprijs van 5.000 euro zijn. Die som is weggelegd voor de vijf laureaten. De zesde editie van de wedstrijd focust op multifunctionele landbouw.

Naar tweejaarlijkse gewoonte organiseert de provincie Limburg een innovatiewedstrijd voor land- en tuinbouwers. Projecten die binnen het thema ‘multifunctionele landbouw’ passen, genieten dit jaar de voorkeur. Dat is een behoorlijk brede focus: landbouweducatie, groene zorg, hoevetoerisme, korte keten, streekproducten, agrarisch aannemingswerk, landschap- en waterbeheer, energieproductie, … De provinciale innovatie-award wordt officieel gelanceerd tijdens een startevent in Houthalen-Helchteren op 19 januari.

Eén van de laureaten van de vorige editie zal daar getuigen over het succes dat hij boekt met zijn bedrijf ‘Haspenwood’. Bedrijfsleider Bart Dooms is de bedenker van de ‘haspencubes’. Dat zijn kubussen van gedroogde en geperste houtsnippers gemengd met paraffine, als alternatief voor de blikken paraffinepotten in fruitplantages die klassiek bij nachtvorst gebruikt worden.

Zulke vernieuwende ideeën wil de provincie Limburg helpen verwezenlijken door financiële steun uit te loven, en gelijktijdig media-aandacht te genereren voor de uitvinding in kwestie. Gedeputeerde van Landbouw Inge Moors: “Vaak groeien vanuit de dagdagelijkse praktijk nieuwe, waardevolle ideeën. Het provinciaal beleid richt zich dan ook op het initiëren en realiseren van zowel groot- als kleinschalige innovatieprojecten, ook in de land- en tuinbouw.” Tijdens het startevent wordt met de Nederlandse experte Nicolette Klijn dieper ingaan op de rol die ondernemerschap en innovatie spelen bij de verduurzaming van de landbouw.

Voor de award komt iedereen in aanmerking die een innovatief projectidee heeft dat uitgewerkt kan worden in de land- en tuinbouw op Limburgs grondgebied. De uiterste datum om een idee of concept in te dienen, is 20 april 2017. Een professionele jury zal de ingediende projecten beoordelen op hun innovatief karakter, relevantie voor de Limburgse landbouw, haalbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid. In 2015 was de eer, media-aandacht en de geldprijs van 5.000 euro onder meer weggelegd voor de bedenker van Haspengouwse mosterd en twee kaasmakers. De één maakt geitenkaas op basis van plantaardig stremsel, de ander ontkiemt de koemelk zonder warmtebehandeling.

Fruitteler Hugo Jacobs blikt positief terug op zijn deelname in 2015: “De financiële bijdrage en morele steun zorgden ervoor dat Haspengouwse mosterd niet bij een idee bleef maar daadwerkelijk gerealiseerd werd. Ook de begeleiding en de promotie via onder meer TV Limburg waren voor mij belangrijke aspecten. Hierdoor verliep de verkoop van onze mosterd heel vlot.”

Melkveebedrijf en kaasmakerij Catherinadal in Achel viel in de prijzen met een nieuwe ontkiemingstechniek voor melk. Kaasmaker Peter Boonen: “Iedereen heeft wel eens een idee dat in de kast blijft liggen omdat je geen tijd vrijmaakt om alles even op een rij te zetten. De Innovatie-Award zorgt voor een kantelmoment. Door alles uit te schrijven, wordt het duidelijk en concreet. Wij bouwden een bestaande machine om tot een ontkiemer die ons garandeert dat de melk geschikt is voor verwerking zonder dat verhitting nodig is.”

Deelnemen? Alle info vind je op de website van de provincie Limburg. Inschrijven voor het startevent kan hier.

Bron: Vilt, 4 januari 2017