VLM keert 11 mln euro uit aan boeren voor natuurbeheer

De Vlaamse overheid heeft in totaal 11 miljoen euro uitgekeerd aan 3.240 landbouwers in het kader van beheerovereenkomsten voor 2011. Daarvan komt zeven miljoen euro van Vlaanderen, de rest wordt door Europa bijgepast. “Die middelen zijn goed besteed. Landbouwers zijn een onmisbare schakel om het milieu, de natuur en het landschap te versterken”, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

 

Voor de uitvoering van het Europees plattelandsbeleid voorziet Vlaanderen samen met Europa steun voor agronatuurbeheer. Daarbij sluiten landbouwers vrijwillige overeenkomsten af met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) waarin ze zich engageren om de waterkwaliteit te verbeteren, kwetsbare natuurelementen in het landschap te beschermen, de biodiversiteit te herstellen of erosie te bestrijden.

Het grootste deel van de vergoedingen gaat naar landbouwers die de hoeveelheid stikstof op landbouwgronden die in kwetsbaar gebied liggen vrijwillig verminderen. Zo’n 1.138 landbouwers ontvingen hiervoor samen 7,1 miljoen euro. Voor de aanleg en het onderhoud van kleine landschapselementen, het beheer van perceelsranden en de bestrijding van erosie werd één miljoen euro uitbetaald. Landbouwers die weide- en akkervogels beschermen, kregen samen 750.000 euro en voor het natuurvriendelijk beheren van akkers werd een kleine 200.000 euro uitbetaald in 2011.

Bron: Vilt, 4 mei 2012