Herinrichting site Noord – thema ‘Klein Rome’

Titel project: Herinrichting site Noord – thema ‘Klein Rome’

PDPO III-maatregel: Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen

Locatie: Provincie Antwerpen – Herselt

Projectpromotor: Autonoom Gemeentebedrijf Herselt

Projectwebsite: https://www.herselt.be/vtc-de-mixx

Vanwege de steeds kleiner wordende tuinen in plattelandsgebieden, een gebrek aan open ruimte en de verdichting van de dorpskernen, wilde het vrijetijdscentrum de Mixx in Herselt inspelen op deze tendensen door in te zetten op gemeenschappelijke groene ontmoetingsplaatsen. Het belangrijkste was om te focussen op  het aspect groen en natuur en hierbij de koppeling te maken met het nabijgelegen natuurgebied ‘Asbroek’. 

Omdat Herselt een poort van de Merode is, werd er gewerkt binnen het ‘integraal plan de Merode’. Het project zorgde voor een nieuwe ontsluiting van het natuurgebied Asbroek, dat achter de site ligt.

Via burgerparticipatie werd de site Noord in Herselt heringericht met het thema ‘Klein Rome’. De gemeente wordt namelijk net zoals Rome omringd door zeven heuvels waardoor het vroeger de bijnaam ‘Klein Rome’ kreeg. De geschiedenis van deze heuvels werd vertaald in zeven speelzones die elk op hun manier iets vertellen over de geschiedenis van Herselt. 

De site bevat een speelterrein met een ruim aanbod aan speeltoestellen voor zowel jonge als oudere kinderen alsook enkele inclusieve speeltoestellen zodat iedereen er terecht kan. Op die manier is Klein Rome een zone waar iedereen zich op verschillende manieren op een laagdrempelige manier kan ontspannen en ontplooien terwijl er simultaan rekening wordt gehouden met de eigen streekidentiteit. 

Het terrein is een natuurlijke ontmoetingsplaats waar verschillende doelgroepen en kansengroepen samen kunnen  komen om te genieten van  een beetje rust. Met behulp van de Alvermannekesroute kunnen kleuters de volksverhalen over Alvermannekes leren kennen maar ook eeuwenoude volksspelen leren kennen met de volksspelenroute. Het is ook een plek waar Herseltse verenigingen activiteiten kunnen organiseren aangezien de site over een picknickweide met gemeenschapsbarbecue en een zomerbar beschikt. Jong en oud, iedereen kan er terecht.

Foto's

Speeltuin Speeltuin Speeltuin Speeltuin Speeltuin Barbecue en picknickweide Fietsroute Glimp van de Alvermannetjes Erfgoedwandeling Ramsel