Lente-editie nieuwsbrief - Innovatieve landbouwers | 'De Wissel', zes jaar later | Mechanische onkruidbestrijding | Toekomst LEADER

Bereikbaarheid en evenementen Vlaams Ruraal Netwerk

Door het coronavirus hebben wij onze werking aangepast. Zo volgen we nauwgezet de opgelegde maatregelen vanuit de overheid om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.

Dat betekent dat we onze geplande evenementen voorlopig afgelasten of uitstellen, vergaderingen virtueel plaatsvinden en dat we voornamelijk telewerken. Via mail en telefoon zijn we goed bereikbaar. 

Houd zeker onze website in de gaten voor updates!

Oproep projectsteun voor innovaties en Europese Innovatiepartnerschappen (EIP)

Het Vlaams Ruraal Netwerk zou op 26 maart in de regio van Dentergem en Wielsbeke een excursie organiseren langs landbouwbedrijven die ‘projectsteun voor innovaties in de land- en tuinbouw’ en ‘steun voor de oprichting en werking van de EIP-operationele groepen’  ontvingen. We hebben de excursie echter moeten afgelasten omwille van de maatregelen tegen het coronavirus. Via dit overzicht willen we u wel graag de inhoud van deze excursie toelichten. 

'De Wissel', zes jaar later: hoe stelt Pieter D'Hooghe het momenteel?

Op 14 maart 2014 organiseerde Groene Kring, een vereniging voor jonge land- en tuinbouwers, ‘De Wissel’. Het evenement was een combinatie van een beurs en workshops rond bedrijfsopvolging. Het initiatief moest zowel bedrijfsopvolgers als -overdragers inzicht geven in het overdrachtsproces en hen helpen bij de vele keuzes die hen te wachten staan.

Wij waren er toen ook bij en hebben er drie jonge landbouwers geïnterviewd, om hun situatie en toekomstperspectieven in beeld te brengen. Dit jaar gaan we opnieuw bij deze landbouwers langs om te horen wat er de afgelopen zes jaar is veranderd. Je kan het filmpje van toen trouwens nog steeds bekijken.

Eén van de jonge landbouwers was Pieter D’Hooghe uit Nieuwkerken. Hij vertelde ons zes jaar geleden dat hij na zijn studies ‘agro- en biotechnologie’ eerst heeft les gegeven, waarna hij bij een toeleverancier in onder andere de land- en tuinbouwsector terechtkwam. Na een tijdje besliste Pieter echter om als zelfstandig medewerker te starten op het gemengd landbouwbedrijf van zijn ouders. 6 jaar geleden vertelde hij ons ook dat hij binnen de 5 à 10 jaar het ouderlijk bedrijf wilde overnemen. Hoog tijd dus om eens polshoogte te nemen van die ambities! Lees via deze link zijn boeiend verhaal! 

Interview Joran Vanhoutte: “Bloemkool is zeer geschikt voor mechanische onkruidbestrijding”

Landbouwer Joran Vanhoutte heeft een openluchtgroentebedrijf in Dentergem. Hij teelt verschillende groenten, allemaal bestemd voor de diepvriesgroente-industrie. Hij past al 15 jaar mechanische onkruidbestrijding toe, maar dat lukt niet voor elke teelt. Binnen het huidige Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III) kan je hier als land- of tuinbouwer steun voor krijgen onder de vorm van de agromilieumaatregel ‘mechanische onkruidbestrijding’. Als je als actieve landbouwer deze maatregel wil toepassen, dan ga je een verbintenis aan van vijf jaar en heb je recht op een jaarlijkse subsidie van 260 euro per hectare. Joran deelt zijn ervaringen. 

Toekomst LEADER - resultaten 7de ‘Rural Networks’ LEADER/CLLD Subgroup Meeting'

Het Europees Netwerk voor Plattelandsontwikkeling (ENRD) organiseerde op 4 februari de zevende vergadering van de ‘LEADER/CLLD Subgroup’. Tijdens dit overleg kwam de toekomst van LEADER in het volgend Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) aan bod, en kregen we ook een overzicht van de huidige implementatie van LEADER in de Europese Unie. Op deze pagina leest u het verslag en kunt u de presentaties terugvinden.