Landbouwers maken gretig gebruik van gratis advies

Als land- en tuinbouwer moet je van vele markten thuis zijn, maar je kan onmogelijk alle kennis zelf in huis hebben. Gelukkig zijn Vlaamse boeren en tuinders niet te beroerd om het deskundig advies van experten in te roepen. Dat blijkt uit het succes van het gratis bedrijfsadviessysteem ‘KRATOS – raad op maat’. Vlaams parlementslid Sofie Joosen (N-VA) vroeg de cijfers op bij minister Joke Schauvliege. “Tijdens de eerste drie maanden werden 580 adviesaanvragen ingediend. Het volgende halfjaar kwamen daar nog eens 821 aanvragen bij zodat de teller op 17 november op 1.401 aanvragen stond”, maakt Joosen bekend.

Op 18 februari 2016 ging het nieuwe bedrijfsadviessysteem voor landbouwers, ‘KRATOS - Raad op maat’, van start. Vlaamse landbouwers vinden de weg naar dit adviessysteem, zo blijkt uit cijfers die N-VA-parlementslid Sofie Joosen (N-VA) opvroeg bij minister Schauvliege. Joosen : “Op 17 november stond de teller op 1.401 adviesaanvragen. Dat is een mooi resultaat en toont nog eens aan dat er bij onze land- en tuinbouwbedrijven wel degelijk nood is aan professioneel advies. Dat dit advies gratis is, is natuurlijk heel mooi meegenomen.”

Landbouwers kunnen advies inroepen over uiteenlopende onderwerpen, waarbij ze kunnen kiezen uit negen verschillende modules. Over maximaal vier modules konden ze in de loop van 2016 advies inwinnen. Voorbeelden van modules zijn bedrijfseconomisch advies, vergroening, water, bodem en arbeidsveiligheid.

Minister Schauvliege belooft een vlotte overgang naar de tweede versie van KRATOS die begin 2017 van start moet gaan. Joosen vindt het goed nieuws dat de continuïteit in de adviesverstrekking zo verzekerd is. Nieuw is dat er een tiende module komt die landbouwers technisch advies zal verstrekken rond de verwerking van primaire landbouwproducten.

bron: Vilt, 27 december 2016