4 nieuwe plattelandsprojecten versterken Midden-West-Vlaanderen

Vorige maand werden vier projecten goedgekeurd in het kader van ‘Leader Midden-West-Vlaanderen’(*), het programma voor plattelandsontwikkeling in de regio. 

Vier projecten ontvangen samen 358.966,31 euro Europese, Vlaamse en provinciale steun
Innovatiesteunpunt vzw ontvangt voor het project ‘Slim innoveren en kennis delen’ 75.052,70 euro. OCMW Wingene wordt ondersteund met 62.400,00 euro voor het project ‘Brugfiguren en brede scholen als partners tegen kinder- en gezinsarmoede’. ‘Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart’ kan op een subsidie rekenen van 44.688,35 euro voor ‘ISABELLE’ (= Investeren in SAmenwerking, BELevingswaarde en LEefbaarheid) en OptimaT ontvangt 76.825,26 euro voor het ‘Volkstuinpark’.

De projecten streven naar kennisoverdracht en innovatie binnen de reguliere en/of biologische land-, tuin- en bosbouwsector, komen de profilering en promotie van de streekidentiteit ten goede of willen armoede en kwetsbaarheid in de landbouw- en plattelandsgemeenschap aanpakken. In totaal ontvangen ze 358.966,31 euro Europese, Vlaamse en provinciale steun.

Leader: Europees programma voor plattelandsontwikkeling
‘Leader’ is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling. Het wil de leefbaarheid op het platteland in de ‘leadergebieden’ verbeteren door lokale initiatieven te ondersteunen en zo het economisch en maatschappelijk weefsel versterken.

In West-Vlaanderen zijn er twee leadergebieden: de ‘Westhoek’ (18 gemeenten) en ‘Midden-West-Vlaanderen’ (14 gemeenten).

1,8 miljoen euro voor plattelandsprojecten in Midden-West-Vlaanderen
Voor plattelandsprojecten in de regio Midden-West-Vlaanderen is tot 2020 in totaal 1,8 miljoen euro beschikbaar. Voor de ‘Westhoek’ is 5,15 miljoen euro beschikbaar.
Deze enveloppes bestaan voor 50 % uit Europese, voor 25 % uit Vlaamse en voor 25 % (1,74 miljoen euro) uit provinciale middelen.

Sinds de opstart van Leader Midden-West-Vlaanderen in mei 2015 werden al acht projecten goedgekeurd. In totaal werd al 434.271,06 euro Leadersteun toegekend.

Nieuwe oproep
Via een nieuwe oproep wil de Plaatselijke Leadergroep ‘Midden West-Vlaanderen’ op zoek gaan naar nieuwe plattelandsprojecten die ondersteund kunnen worden.

Organisaties, verenigingen en lokale besturen met een innoverend en uitdagend projectidee voor de regio Midden-West-Vlaanderen kunnen hun aanvraag indienen tot en met 1 oktober 2017. Alle info is te vinden op de website www.west-vlaanderen.be/leader.

Via deze link vindt u een overzicht van de goedgekeurde projecten (met bedrag) terug.

* ‘Leader Midden-West-Vlaanderen’ situeert zich grotendeels in Midden-West-Vlaanderen en strekt zich uit over 14 gemeenten in drie arrondissementen: arrondissement Tielt (Ardooie, Dentergem, Meulebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene), arrondissement Roeselare (Ledegem, Moorslede, Hooglede, Staden en Lichtervelde) en arrondissement Brugge (Beernem en Oostkamp).