Aanbod kan vraag naar hop niet bijhouden

België telt 19 hoptelers die in totaal 150 hectare hopteelt voorzien. Nochtans is er vanuit de Belgische brouwers vraag naar hop van ongeveer een duizendtal hectare. Het Leaderproject ‘Belgische hop, transparant en betrouwbaar’ – een actieplan voor de hopsector – wil Belgische landbouwers stimuleren om meer hop te verbouwen.

Hop (humulus lupulus), of vaak ook ‘hommel’ genoemd, wordt aan bier toegevoegd om het aroma en een bittere smaak te geven. Het remt ook de groei van bacteriën af en bevordert de stabiliteit van de schuimkraag. De vrouwelijke planten vormen hopbellen die rond september klaar zijn om geoogst te worden.

Eén van de redenen waarom veel Belgische landbouwers zich ondanks de grote vraag niet aan het telen van hop wagen, is de beperkte kennis van de teelt. Zo is er bijvoorbeeld in ons land geen mogelijkheid om een opleiding voor het telen van hop te volgen. Daarvoor moet je uitwijken naar Duitsland.

Begin 2016 zetten Inagro, de stad Poperinge en de vzw HOP samen een actieplan op: het Leaderproject ‘Belgische hop, transparant en betrouwbaar. Zo wil men beter kunnen inspelen op veranderingen in de hopwereld zoals onder andere de veranderende afzetmarkt. Vroeger kochten vooral de multinationals en grote brouwerijen hop bij de Belgische hopboer of verkocht de landbouwer aan het buitenland. Vandaag zijn ook kleinere, familiale brouwerijen geïnteresseerd in het product, wat een andere presentatie en vermarkting vraagt.

Om de extra inspanningen te bekostigen, werd een project ingediend bij het Europees investeringsprogramma voor plattelandsontwikkeling ‘Leader’. Vorig jaar werd de goedkeuring gegeven voor de aanvraag tot 50 procent cofinanciering. Heb je zelf de hopsmaak te pakken? Inagro helpt je graag de eerste stappen te zetten. Voor meer informatie kan je terecht op dit email-adres: lies.willaert@inagro.be

Bron: Vilt, 17 augustus 2016