Transnationale Samenwerking: "Streekproducenten zoeken inspiratie over de grens"

Een groep plattelandsondernemers uit het Leadergebied Meetjesland-Leie-Schelde heeft vorige week een studiebezoek gebracht aan het Nederlandse Leadergebied Noordoost-Friesland. "Dit bezoek was het startsein om in beide regio's aan het project 'Hoeve- en streekproducten met een verhaal' samen te werken", vertelt Stephanie Paridaen van het Plattelandscentrum Meetjesland.

 

Het project ‘Hoeve- en Streekproducten met een verhaal’ vormt de aanleiding voor een uitwisseling tussen Vlaamse en Nederlandse plattelandsondernemers. Tijdens het werkbezoek van de Vlaamse delegatie zijn veel bedrijven bezocht. Bij ieder bezoek stonden hoeve- en streekproducten en hun bijbehorende verhaal centraal. Het is de bedoeling dat de ondernemers door bij elkaar “in de keuken te kijken” nieuwe inspiratie opdoen. Het tegenbezoek uit Noordoost-Friesland volgt op 15 en 16 oktober.

De ondernemers nemen na de uitwisseling deel aan een vormingstraject over marketing van hoeve- en streekproducten. Met de nieuwe inspiratie, uitgewisselde ervaringen en nieuwe kennis gaan de ondernemers in beide gebieden op zoek naar nieuwe producten, nieuwe markten en inventieve manieren om de producten onder de aandacht te brengen van de consumenten. Binnen het project wordt minimaal één nieuw streekproducten-arrangement uitgewerkt.  

Het project komt voort uit de Leaderaanpak. De Europese Unie geeft financiële ondersteuning aan deze aanpak. De Leaderaanpak stimuleert allerlei projecten die de economische vitaliteit en dus de leefbaarheid op het platteland verbeteren. Vanuit België wordt het project gecoördineerd door Plattelandscentrum Meetjesland en in Friesland door Plattelânsprojekten Noordoost Fryslân. 

De regio Noordoost-Friesland ligt in het noorden van Nederland tussen de steden Leeuwarden, Drachten en Dokkum. Noordoost-Friesland en de regio Meetjesland, Leie & Schelde hebben een rijke cultuurhistorie. Beide regio’s zijn aantrekkelijk om te wonen, te recreëren en vakantie te vieren. Bezoekers kunnen de streken op vele manieren ‘proeven’. Wandelend, fietsend maar ook door te genieten van de lokale streekproducten. Streekproducten geven deze beide unieke streken nog meer “smaak”.

Bron: Vilt, 2 oktober 2012