5 sterren voor de boomgaard

Categorieën

Thema

Landelijk erfgoed

Jaar

2013

Provincie

Vlaams-Brabant

Locatie

Vlaams-Brabant

Assen

As 3

Projectgegevens

Projectkost

214.850,00 euro

Promotor

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei vzw

Duurtijd

01-06-2013 - 30-06-2015

Situering

Regio Pajottenland en Zennevallei in Zuidwest Brabant staat sinds eeuwen gekend als 'de fruitkorf van Brussel' waar hoogstamboomgaarden het landschap sieren. Tot eind jaren '60 kende het Pajottenland & Zennevallei een belangrijke fruittraditie (belangrijkste fruitstreek in Vlaanderen op Meetjesland en Hageland-Haspengouw na). Elke boerderij beschikte wel over een aantal fruitbomen. Van een interessante nevenactiviteit voor de landbouwers werd fruitteelt zelf lange tijd een belangrijke bron van inkomsten in de regio.

 

Doelstellingen

  • Groene parels/eco-netwerk: Opmaken van visie- en detailkaarten over boomgaarden als groene stapstenen om ervoor te zorgen dat toekomstige aanleg van boomgaarden gebeurt met beter zicht op brede netwerk en open ruimte. Ontbrekende groene stapstenen kunnen gedetecteerd worden en beter meervoudig ingevuld. De visie wordt in praktijk gebracht met natuurmaatregelen in 5 hoogstamboomgaarden
  • Onderhoud/beheerpakket: Een beheerpakket ontwikkelen voor snoei, maailen/begrazing en pluk van hoogstamboomgaarden in samenwerkng met tuinaannemers, landbouwers, herders en vrijwilligers. Op die manier krijgen eigenaars een kwalitatief aanbod voor het beheer van hun boomgaarden en wordt vermeden dat boomgaarden verloederen wegens gebrek aan tijd of kennis van eigenaars.
  • Koesterburen/biotopen/bijen: Met natuurmaatregelen (b.v. aanplantingen en snoeibeheer) in 5 boomgaarden wordt gezorgd voor betere biotopen en biodiversiteit. Deze maatregelen zijn gericht naar de Koesterburen, typische planten en dieren per gemeente. De problematiek rond afnemende voedselbronnen voor bijen krijgt specifieke aandacht: we zorgen voor meer bloemenweiden, nectarplanten, bijenhotels en samenwerking met imkers.
  • 10 boomgaarden worden als belevingsboomgaarden ingericht en uitgespeeld in een toeristisch-recreatief netwerk. Waar nodig worden bankjes, fietsenstallingen... geplaatst en elke boomgaard krijgt interactief infoborden en belevingsmateriaal. Met onze unieke digitale App'el wordt de hele boomgaard scanbaar en maken bezoekers kennis met het verhaal erfgoed- en natuurverhaal erachter. In Ternat wordt de Lusthofboomgaard specifiek ingericht als toegankelijke belevingsboomgaard.
  • Genieten/samenwerken/sociaal: Met vier seizoensevenementen wordt met buurten en verenigingen ingezet op samenwerking en creativiteit rond boomgaarden. Voor een boomgaard in Liedekerke ontwikkelen we een methodiek om die uit te werken tot 'Koesterbuurt' door maximaal in te zetten om doelgroepen en bewoners te betrekken bij het beheer. Door een breed themajaar 2015 en de uitgave van een provinciaal 'Fruitboek' krijgt samenwerken rond hoogstamboomgaarden een blijvende impuls.

Uitvoering

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei vzw

Contactpersoon

Alwin Loeckx, Marleen Maldeghem
Donkerstraat 21
1750 Gaasbeek
02/452 60 45