Herwaardering dorpskern Balgerhoeke

Categorieën

Thema

Dorpskernvernieuwing

Jaar

2010

Provincie

Oost-Vlaanderen

Locatie

Balgerhoeke

Assen

As 3

Projectgegevens

Projectkost

163.445,75 euro

Promotor

Stad Eeklo

Duurtijd

01/10/2009 - 31/05/2011

Situering

De kwaliteitsvolle heraanleg van het openbaar domein als ontmoetingsplaats voor

dorpsbewoners (jong en oud) en dorpsgebruikers zoals toeristen, leerlingen van de plaatselijke school en recreanten,toevallige passanten (dorpsontmoetingsplaats)

Het plein, dat een volledige nieuwe heraanleg kent, wordt ruimtelijk ingedeeld in drie zones (zie plan):

  • Voorplein kerk : ontmoetingsplek/afscheidzone kinderen school, toegangszone kerk, ontmoetings- en feestplek buurt.  De blikvanger op dit plein is het toegankelijk maken en het visualiseren van een ondergrondse bunker.
  • Plein met bomenstructuur waaronder activiteiten (petanque, speelelement, lange zitbank als pick-nickruimte of ontmoetingsplek) worden geconcentreerd en waaraan een kiss and ridezone is gekoppeld
  • de opstapzone aan de spoorweg en de parkeerzone. Hier wordt onder een zonneluifel een aansluitpunt voor elektrische voertuigen voorzien, een infopunt, fietsstelplaats. De parking heeft een meervoudig gebruik

Doelstellingen

De doelstelling van het herwaarderingsproject dorpsplein Balgerhoeke is de woonkern verkeersveiliger en leefbaarder maken zowel voor de school(kinderen) zelf als voor de omwonenden. Het kerkplein en omgeving moet terug tot zijn recht komen als leef-centrum van Balgerhoeke. De omgevingskwaliteit moet worden verhoogd.

Daarnaast moet de dorpskern van Blgerhoeke meer kwaliteiten krijgen als uitvalsbasis naar het noordelijk Krkengebied en als aanknooppunt met de geplande fietsroute langs de spoorweg Eeklo-Maldegem en de stoomtrein op de spoorweg Eeklo-Maldegem.

Uitvoering

Stad Eeklo

Contactpersoon

Dirk Waelput
Industrielaan 2
9900 Eeklo
09/218 28 42