Het inrichten van poos- en picknickplaatsen in de regio van “Het Groene Neteland”

Categorieën

Thema

Landbouweducatie

Jaar

2011

Provincie

Antwerpen

Locatie

Region: Het Groene Neteland

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

14.729,45 €

Promotor

Toeristische cluster “Het Groene Neteland”

Situering

De laatste jaren werd heel fel ingezet op toerisme. Dat gebeurde echter vooral in het gearrangeerde toerisme: dagtrips, arrangementen, verblijven, toeristische evenementen, enz. Meestal zijn die betalend en op voorhand te boeken/regelen. Dat is een belangrijk segment in de markt van het toerisme … maar mag niet het enige zijn. Toerisme is niet altijd zo georganiseerd en hoeft (mag) niet altijd betalend (te) zijn: enerzijds omdat niet iedereen voor die vorm van vrijetijdsbesteding wenst/kan (te) betalen en anderzijds omdat toerisme niet altijd op voorhand wordt gepland (een uitstapje als het goed weer is op een zondagnamiddag gebeurt meestal heel spontaan; een toevallige fietser moet dan ook zijn gading kunnen vinden). Hiermee wil Het Groene Neteland inspelen op de nieuwe trend: slow tourism.

Daarom wenst Het Groene Neteland in elk van de gemeenten uit het samenwerkingsverband 1 bijkomende poos- en picknickplaats in te richten. Deze picknickplaatsen hebben een blijvend karakter. Zij zullen worden ingericht met duurzame producten met oog voor de omgeving. Deze picknickplaatsen zullen gelegen zijn aan knooppunten van het fiets- of wandelroutenetwerk of een wandellus.

 

Doelstellingen

Met dit project wensen wij nieuwe poos- en picknickplaatsen te creëren in onze regio, meer bepaald 1 per gemeente. Deze poos- en picknickplaatsen kunnen zich bevinden op verscheidene plaatsen die een bepaalde toeristische waarde representeren: natuur, erfgoed, landelijkheid, horeca, bezienswaardigheden/monumenten, rivieren en water. Maar steeds in de buurt van het wandel- en fietsroutenetwerk of wandelpaden.

De inrichting van deze plaatsen kan gebeuren met picknickbanken, een fietsenstalling, een overdekte ruimte (picknickhut), afvalbakjes, eventueel een bbq.

Voor de inrichting gingen we in zee met de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK), afdeling bachelor Bouw om de picknickplaatsen te ontwerpen.

 

Contactpersoon

Cris Rutten
Vorselaarsebaan 54
2200 Herentals
0498/41 45 10