Kook universiteit

Categorieën

Thema

Basisvoorzieningen

Jaar

2013

Provincie

Limburg

Locatie

Limburg

Assen

As 3

Projectgegevens

Projectkost

1.604.561,00 euro

Promotor

DV Marec

Duurtijd

01-01-2013 - 30-06-2015

Situering

Dankzij de Kook Universiteit zal Kinrooi en omgeving een belangrijke impuls krijgen om het reeds bestaande plattelandstoerisme zowel kwantitatief als kwalitatief naar een hoger niveau te tillen. De voorbije jaren hebben publieke en private partners reeds veel geïnvesteerd in de uitbouw van het plattelandstoerisme. Dit mag blijken uit enkele titels die de gemeente recent heeft gehaald: Aspergemeente van Vlaanderen (2011), Rozendorp van Vlaanderen (2011) en onlangs Limburgs Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land 2012-2014. De voorbije jaren nam ook het aantal lokale B&B's toe die de toenemende stroom van toeristen verwelkomen. De rode draad doorheen deze ontwikkeling is de sterke relatie tussen toerisme en land- en tuinbouw, met een belangrijke aandacht voor de lokaal geteelde groenten en de gezonde voeding. Met de uitbouw van de Kook Universiteit wil DV Marec nog een extra dimensie toevoegen aan de uitbouw van het plattelandstoerisme.

Doelstellingen

De Kook Universiteit is een belangrijk onderdeel van KinJoy en Agropolis die de hefbomen zijn voor de toekomstige sociaal-economische ontwikkeling van Kinrooi. Welke zijn o.a. de zwakke punten die aandacht zullen krijgen in de toekomst?

  • De bevolkingsgroei is trager dan in Vlaanderen, maar ook trager dan in vergelijkbare Vlaamse gemeenten.
  • De verkoopprijzen van bouwgronden en van woningen evolueren trager dan in Vlaanderen, maar ook trager dan in vergelijkbare plattelandsgemeenten.
  • Kinrooi telt minder zelfstandigen dan het Vlaamse gemiddelde en het gemiddelde van andere plattelandsgemeenten.
  • Het gemiddeld inkoen is beduidend lager: 13.627 euro in Vlaanderen en 15.341 euro in de andere plattelandsgemeenten.
  • Kinrooi telt verhoudingsgewijze meer kleuters en kinderen tussen 6 een 11 jaar maar deze kinderen hebben in het lager en secundair onderwijs een merkbaar hogere schoolse vertraging.
  • Het aantal alleenstaande moeders is in Kinrooi tussen 2000 en 2006 met bijna 40% gestegen. Het Vlaams gemiddelde bedraagt 27,6% en voor de vergelijkbare plattelandsgemeenten is dat 17,4%.

Uitvoering

DV Marec

Contactpersoon

Erik Opdenakker
Maasdijk 1 bus 3
3640 Kinrooi
089/56 75 03